понеділок, 04 липня 2022 14:00

Всесвітньо відому скульптуру продали на підтримку України – що відомо
7

Скульптуру одного з найдорожчих митців сучасності Джеффа Кунса "Мавпа з повітряних куль" передали новому власнику. З 14 червня до 3 липня 2022 року робота експонувалася на площі Сент-Джеймс поряд зі штаб-квартирою аукціону Christie's в Лондоні. Експозиція, зокрема, привертала увагу до ситуації в Україні. Наприкінці червня скульптура стала лотом на аукціоні – її продали за $11,5 млн. Колишні власники Віктор та Олена Пінчуки спрямують кошти на допомогу тим, хто постраждав від війни Росії проти України.

Gazeta.ua розповість, що відомо про скульптуру, яка вкотре привернула увагу до війни в Україні та за скільки продали інші відомі роботи американського митця.

Серед його скульптур – "надувні" іграшки, квіти, статуетки, тварини, виконані з металу, найбільша в світі статуя з живих квітів та інші.

Мавпа з повітряних куль

Мавпа з повітряних куль пурпурна – одна з пʼяти версій "Мавп". Кунс зробив їх із полірованої нержавіючої сталі з прозорим кольоровим покриттям. Розмір кожної "Мавпи" – 4 м у висоту та 6 у довжину. Митець створив ці роботи протягом 2006-2013 років.

Окрім пурпурного, художник обрав для скульптур червоний, синій, жовтий та помаранчевий. Останню в листопаді 2014 року продали на аукціоні за $25,9 млн.

Пурпурна мавпа – остання і найбільша робота. Вона належала до колекції подружжя Пінчуків. Її виставили на продаж 28 червня 2022-го. У презентації пояснили, чому саме обрали цей витвір мистецтва.

"Уособлюючи дитячу невинність та радість, Balloon Monkey (Magenta), яка подобається і дітям, і дорослим, є монументальним символом надії та солідарності з тими військовими та цивільними чоловіками, жінками та дітьми в понівеченій війною Україні, які зазнали жахливих втрат", – наголосили у презентації роботи до аукціону.

Кошти планують спрямувати на допомогу тим, хто постраждав від війни в Україні, а також на підтримку військових. Кошти підуть на програми, які вже фінансує подружжя.

Про це Gazeta.ua повідомили у Фонді Віктора Пінчука.

"Всі виручені кошти будуть направлені зокрема, для важко поранених під час війни військових та цивільних громадян, які потребують термінового протезування, лікування та реабілітації", – повідомили в Фонді Віктора Пінчука.

Джеф Кунс підтримав ідею продати свою скульптуру для благодійності. Він наголосив, що давно захоплюється Україною й її мистецтвом.

"Справжня цінність мистецтва полягає в тому, щоб служити людству, і сьогодні не може бути вищого покликання, ніж підтримувати народ України. Я мав можливість відвідувати Україну багато разів як сам, так і з родиною, і завжди відчував сильне почуття єдності, дружби та історії. Однією з причин моєї роботи із кулькою є те, що її мембрана – це як наша шкіра; це про внутрішнє і зовнішнє життя. Я глибоко засмучений війною та руйнуваннями, які переживає український народ. Balloon Monkey (Magenta) символізує надію, утвердження та трансцендентність, тому я можу тільки сподіватися, що пожертва моєї роботи Віктором та Оленою Пінчуками може допомогти привернути увагу до необхідності допомогти і підтримати український народ зараз, як ніколи", – зацитували у фонді Джефа Кунса.

Автор: Фонд Пінчука
  Гроші від продажу Мавпи Кунса підуть на допомогу Україні
Гроші від продажу Мавпи Кунса підуть на допомогу Україні

Rabbit

Rabbit – статуя іграшкового кролика з нержавіючої сталі висотою майже 1 м. Була створена 1986 року.

Це одна з найстаріших робіт Кунса із серії іграшок із надувних кульок. Вона також стала однією з найдорожчих робіт митця. 1992 року її придбав Семюел Ірвінг Ньюхаус-молодший за $1 млн. А вже через 27 років її вартість збільшилася в десятки разів. У травні 2019 року її було продано невідомому покупцеві на аукціоні за рекордні для Кунса $91 млн.

Автор: Вікіпедія
  Одну із скульптур Кунса продали за 91 млн доларів
Одну із скульптур Кунса продали за 91 млн доларів

Balloon Dog

Скульптура Balloon Dog вважається візитною карткою творчості Кунса. На перший погляд, робота – це скручена у формі собаки надувна кулька великого розміру. Насправді вона виконана з нержавіючої сталі з полірованими поверхнями.

Помаранчеву 3-метрову версію скульптури було продано за $58,4 млн на аукціоні 2013 року.

Автор: Вікіпедія
  "Надувні" скульптури стали візитівкою митця
"Надувні" скульптури стали візитівкою митця

Balloon Venus

Balloon Venus – унікальний артоб'єкт, який фактично є футляром для вінтажного вина марки Dom Pеrignon. Кожен продавався за ціною €15 тис. та створювався за індивідуальним замовленням.

Форма скульптури – стилізація відомих статуеток Венери Віллендорфської доби палеоліту. Balloon Venus є одночасно і футляром, і підставкою для демонстрації вина.

Автор: Вікіпедія
  Кунс створив скульптуру-футляр для вина
Кунс створив скульптуру-футляр для вина

Балерина, яка сидить

"Балерина, яка сидить" – 14-метрова скульптура, яку митець створив до Міжнародного дня зниклих дітей.

2017 року її виставили в Рокфеллер-центрі у Нью-Йорку. За технікою виконання – це надувна фігура, яка нагадує металеву. Створив її Кунс за мотивами роботи української художниці Оксани Жникруп.

Автор: Вікіпедія
  Одну із скульптур митець створив зі статуетки української художниці
Одну із скульптур митець створив зі статуетки української художниці

Puppy

Це величезна статуя цуценяти. Її висота – 12,4 м. Складається з 60 тис. квіткових рослин на 55 т ґрунту. Арт-об'єкт був представлений публіці 1992 року. Спочатку він виставлявся в Німеччині, а потім – по всьому світу.

Сьогодні скульптура розташована на території іспанського Музею Гуггенхайма у Більбао.

Автор: Вікіпедія
  Митець створив скульптуру цуценя із квітів
Митець створив скульптуру цуценя із квітів
Джефф Кунс – один із найдорожчих американських художників сьогодення. Його стиль називають неопоп. Він виник, як реакція на концептуалізм та мінімалізм.
Джефф Кунс отримав визнання у 1980-х. Тоді митець створив свою першу інсталяцію з пилососами. Робота Two vacuum cleaners була створена з нових пристроїв, які він уклав у бокси та підсвітив лампами. Ця композиція мала зобразити ідею вічної чистоти, невинності й привабливості споживання. У 1990-х став створювати скульптури, схожі на дитячі іграшки із надувних куль.
Митець уміло використовує у творчості запит сучасного суспільства на доступне мистецтво. Воно не вимагає від глядача роздумів та теоретичної підготовки. Відомий великомасштабними репродукціями побутових предметів.
Зараз ви читаєте новину «Всесвітньо відому скульптуру продали на підтримку України – що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі