середа, 08 квітня 2015 11:18

Власники зброї проти Порошенка: чи вилучать легальні стволи?

Власники зброї проти Порошенка: чи вилучать легальні стволи?

Власники легальної зброї різко критикують Проект Закону про правовий режим воєнного стану, який на розгляд Верховної ради виніс президент Петро Порошенко.

Спільнота законних власників зброї невдоволена деякими частинами восьмої статті: 

Стаття 8. Заходи правового режиму воєнного стану
...
13) забороняти торгівлю зброєю, сильнодійними хімічними і отруйними речовинами, а також алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі;
...
15) вилучати у громадян вогнепальну зброю та боєприпаси, холодну зброю, а у підприємств, установ і організацій також навчальну та бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодійні хімічні та отруйні речовини;

Позицію власників зброї для Gazeta.ua висловив Голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін:

"Зараз у держави є унікальна нагода вирішити проблему особистої безпеки громадян і національної безпеки в комплексі. Бо питання сукупне й одним законом не врегулюється. Починається від упорядкування легального і нелегального обігу зброї, а закінчується провальною роботою держави в секторі територіальної оборони. Треба ж якось узаконити діяльність під наглядом держави добровольчих сил оборони. Треба думати, що робити з людьми, які повертаються з бойових дій. Натомість законопроект, винесений президентом, красномовно свідчить про тенденції, які влада намагається пропихати. Нехтують головним і гарантованим у конституції правом людини на самозахист. Що значить - вилучити легальну зброю? На якій підставі і чому? Це якось покращить криміногенну чи ще якусь ситуацію? Вони хочуть сказати, що всі роки тисячі людей були чемними власниками зброї, а при надзвичайному стані почнуть усіх грабувати? Чому навпаки - не використовувати їх для захисту територій? Велика частина зброєвласників згодні на такий варіант і готові до цього", - заявляє Учайкін.

Разом з тим, він запевняє, що норма про вилучення легальної зброї - непосильна на практиці. Спричинить радше зворотний ефект:

"Ніхто не віддаватиме свою зброю. Більше того - всі кинуться на всяк випадок додатково озброюватися на чорний ринок. Виникне дефіцит і зі стволами, і з боєприпасами, як на початку 14-го. Виникне ще більший попит на нелегальну зброю, звісно і пропозиція стане набагато сильнішою, - застерігає один із засновників УАВЗ.

Ширше позиція українських зброєвласників оприлюднена в нещодавній заяві організації:

"Замість того, щоб зруйнувати монопольну змову щодо цін на зброю і боєприпаси та надати можливість власникам зброї купувати її за притомними цінами, автори розглядають можливість заборони продажу легальної зброї взагалі, - аналізують законопроект УАВЗ. - Друге: замість того, щоб терміново ухвалити запропонований нами "Закон про цивільну зброю і боєприпаси", який стане наріжним каменем у побудові системи внутрішньої та зовнішньої безпеки та залучати легальних власників зброї до побудови системи територіальної оборони, пропонується вилучати у громадян вогнепальну зброю та боєприпаси під час воєнного стану.

Про всяк випадок спитаємо – чи передбачали автори законопроекту вилучення нагородної зброї у всіх тих, кому вона була продана та дарована? Звертаємось до депутатів Верховної Ради України, особливо до співавторів Проекту закону про цивільну зброю і боєприпаси, з проханням надати гідну відсіч цій ганебній ініціативі". 

Зараз ви читаєте новину «Власники зброї проти Порошенка: чи вилучать легальні стволи?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути