вівторок, 25 грудня 2012 10:33

Відвідувачів Сикстинської капели будуть пилососити

Відвідувачів Сикстинської капели будуть пилососити
Фото: Reuters

У 2013 році в Сикстинській капелі буде встановлена ??спеціальна вакуумна система по очищенню відвідувачів від пилу і бруду, яка розташується безпосередньо перед входом у музей.

Про це директор музеїв Ватикану Антоніо Паолуччі розповів в інтерв'ю газеті Corriere della Sera. Передбачається, що система дозволить очистити взуття та одяг туристів від пилу, волокон та інших забруднень, що загрожують збереженню фресок Мікеланджело. Очищення вестиметься останні сто метрів перед входом у капелу, де покладуть килим.

За словами Паолуччі, нова система не тільки очистить одяг, але і позбавить самих відвідувачів від поту, оскільки надмірна вологість небезпечна для настінного живопису. Таким чином, пристрій буде працювати і на зниження температури тіла людини.

Вартість вакуумної системи невідома, проте, як відзначає видання, гроші на неї вже є. Ініціатором встановлення нової системи клімат-контролю, яка дозволяє очищати і охолоджувати туристів, є сам Антоні Паолуччі, який виступає проти скорочення і обмеження туристичного потоку. Саме на цьому наполягає ряд вчених, що побоюються за живопис в капелі.

Однак у жовтні 2012 року, коли фрескам Мікеланджело виповнилося 500 років, Паолуччі заявив, що в тому випадку, якщо експеримент з новою системою провалиться, вхід в Сикстинську капелу буде обмежений.

Поки, за твердженнями керівництва музею, станом фресок ніщо не загрожує. Останній раз система клімат-контролю оновлювалася у Сикстинській капелі в 1990-і роки, однак за двадцять років число туристів, її відвідують, зросла в два рази - до п'яти мільйонів в рік.

За день видатну пам'ятку Відродження, побудована за замовленням папи римського Сикста IV, можуть оглянути до 20 тисяч чоловік. У Сикстинській капелі є фрески Мікеланджело, Боттічеллі, Перуджіно та інших майстрів.

Зараз ви читаєте новину «Відвідувачів Сикстинської капели будуть пилососити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі