четвер, 03 травня 2018 18:03

Відомі українці написали листи Сенцову і Кольченку

Відомі українці написали листи Сенцову і Кольченку
Запустили флешмоб "Напиши листа" на підтримку політв'язнів Кольченка і Сенцова. Фото: "Радіо Свобода"

Українські знаменитості написали листи українським політв'язням Олегу Сенцову і Олександру Кольченку, яких незаконно утримують в Росії. Акцію під назвою "Напиши листа" запустив телеканал "Громадське".

Зокрема до проекту приєдналися кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, акторка Римма Зюбіна, письменник Андрій Курков, співачка Саша Кольцова та театральна режисерка Галина Джикаєва.

"Я просто хочу подякувати тобі за те, що ти є. За те, що ти справжній приклад чоловіка, який не боїться. Я навіть не уявляю, як тобі складно. Як тобі тяжко там. Просто хочу, щоб ти знав — я особисто тебе пам'ятаю. І вірю в те, що ти якомога швидше повернешся до нас. І знову почнеш знімати кіно, класне кіно, як ти вмієш", — написав у своєму листі до Сенцова режисер Ахтем Сеітаблаєв.

У своєму листі до Олександра Кольченка режисер висловив сподівання, що політв'язням вдасться повернутися не лише до України, а й на свою малу батькіщину в Криму.

"Ми кожен на своєму місці робимо для того, щоб ви якомога швидше повернулися. Спочатку в Україну, поки що, на жаль, без Криму. А потім, найближчим часом, усі разом зустрілися в Криму. В українському Криму", - написав Сеітаблаєв.

Андрій Курков та Галина Джикаєва написали, що з Кольченком та Сенцовим не знайомі особисто, але вже кілька років стежать за їхніми долями і хотіли б поспілкуватися ближче після їхнього повернення.

Римма Зюбіна пригадала, що у місті Лабитнангі, де у виправній колонії утримують Олега Сенцова, проживали друзі її родини.

На "Громадському" повідомили, що листи вже передали Сенцову і Кольченку в російські колонії. Крім того, закликали долучитися до акції усіх небайдужих. Листи просять писати російською мовою, щоб їх дозволили передати українцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрічка про Сенцова номінована на міжнародну премію

Олександра Кольченка та українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в Криму в травні 2014 року. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обвинувачені свою провину не визнали. Сенцов і Кольченко визнані правозахисним рухом "Меморіал" політичними в'язнями. Російська влада включила їх до списку "терористів і екстремістів".

Зараз ви читаєте новину «Відомі українці написали листи Сенцову і Кольченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі