пʼятниця, 12 лютого 2021 08:25

Відійшла у вічність дисидентка Ольга Горинь
3

У Львові померла Ольга Горинь – колишня бранка ГУЛАГу, українська дисидентка, діячка ОУН-УПА, мисткиня та дружина правозахисника й одного зі засновників Української Гельсінської групи Михайла Гориня.

Про те, що жінка відійшла у вічність на своїй сторінці у Facebook написала Христина Горинь.

"На 91 році життя відійшла у вічність Ольга Горинь. Похорон відбудеться у суботу, 13 лютого, о 12:00 у Поминальній каплиці на вулиці Пекарській", - йдеться в дописі.

Ольга Горинь (з дому Мацелюх) народилася 15 жовтня 1930 року в селі Цетуля Яворівського району на Львівщині
Фото: novyny.24tv.ua
Родина Ольги і Михайла Горинів зазнала переслідувань у радянський час, за подружжям постійно стежили співробітники КДБ
Навчалася у Львівському університеті на українській філології

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер режисер Сергій Проскурня

Ольга Горинь (з дому Мацелюх) народилася 15 жовтня 1930 року в селі Цетуля Яворівського району на Львівщині. Навчалася у Львівському університеті на українській філології. Була активною учасницею Організації українських націоналістів (ОУН), поширювала самвидав.

У 1952 році Ольгу Горинь студенткою засудили до 25 років таборів суворого режиму за участь в ОУН, розповсюдження забороненої літератури. Покарання вона відбувала в Комі АРСР, потім у Карагандинській області Казахстану. Ольга Горинь вийшла на волю швидше – у 1956 році.

У 1963 році Ольга Мацелюх і Михайло Горинь одружилися.

У помешканні Ольги та Михайла Горинів у Львові у радянський час збиралися шістдесятники, побратими – В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко, Ігор та Ірина Калинці, Зеновій Красівський, Іван Світличний, Іван Дзюба, Іван Драч.

Родина Ольги і Михайла Горинів зазнала переслідувань у радянський час, за подружжям постійно стежили співробітники КДБ.

Поховають Ольгу Горинь на Личаківському кладовищі.

4 лютого не стало музиканта 33-річного Петра Сказківа. Чоловік близько 3 місяців боровся з раком легень. Про хворобу цимбаліст повідомив 12 грудня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Відійшла у вічність дисидентка Ольга Горинь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі