понеділок, 12 жовтня 2020 13:02

Відбудеться прем'єра опери за мотивами "Ніч яка місячна"

Відбудеться прем'єра опери за мотивами "Ніч яка місячна"
На онлайн-прем`єрі опери в Facebook диригуватиме італієць Луїджі Ґаджеро. Керує Київським симфонічним оркестром та столичним ансамблем "Ухо". Викладає у Страсбурзі. Фото: Facebook.

18 жовтня відбудеться онлайн-прем'єра опери "Ніч". Музику створив Максим Коломієць. Диригуватиме очільник Kyiv Symphony Orchestra Луїджі Ґаджеро. Автор лібрето - Тарас Фролов. Через карантинні обмеження показ офлайн-версії відклали.

"Поштовхом для появи опери стала історія пісні "Ніч яка місячна", - пише у Facebook музикознавиця Любов Морозова. - Її прообраз з'явився у повісті Миколи Гоголя "Майська ніч, або Утоплена", потім Михайло Старицький придумав вірш, а вже на початку XX століття кобзарі Андрій Волощенко та Василь Овчинніков поклали його на відому сьогодні мелодію. "Ніч" – сучасний погляд на цю пісню, яка є улюбленою для багатьох. Дослідження "Ніч яка місячна", які передували створенню опери, продемонстрували, що вона є не сільською піснею, а міським еротичним романсом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівську лауреатку Луїз Ґлік можна порівняти з Ліною Костенко

Хлопець і дівчина то знаходять, то втрачають один одного у різні історичні епохи. Опиняються на ринку XIX століття, під час Другої світової та у сучасній підземці. Він має впізнати її, будучи сліпим бандуристом, за сюжетом.

"Мені хотілося по-новому подивитися на пісню", - каже композитор Максим Коломієць. "Розкрити її з несподіваного боку. В першу чергу, для себе самого. Звична нам опера перетворилася на музейний експонат. Вона прекрасна, але живе в своєму темпі. Композитори повинні підлаштовувати її під актуальні запити та динамічний стиль життя".

2019-го Kyiv State Symphony Orchestra виконав нову версію "Гуцульського триптиху". Це саундтрек композитора Мирослава Скорика до кінострічки Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" 1964-го.

Зараз ви читаєте новину «Відбудеться прем'єра опери за мотивами "Ніч яка місячна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі