неділя, 22 липня 2018 13:59

Від бандерівця до олігарха – 5 ролей Богдана Ступки

6 років тому не стало актора й художнього керівника столичного театру ім. Франка Богдана Ступки. Він помер у клініці "Феофанія" від серцевого нападу. До того протягом 2 років боровся з раком. До 71-річчя не дожив п'ять тижнів.

Ступка зіграв понад 220 ролей у театрах та кінострічках і мав звання Народного артиста України. Gazeta.ua пропонує пригадати головні ролі актора в кіно.

Автор: espreso
  Ступка зіграв понад 220 ролей у театрах та кінострічках
Ступка зіграв понад 220 ролей у театрах та кінострічках

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ступка казав, що актор має вміти бути дурнем" - книгу про маестро презентували на Форумі видавців

1. Бандерівець Орест Дзвонар

Дебютував Богдан Ступка у стрічці режисера Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" (1971) в ролі партизана Української повстанської армії. Спершу персонажа писали під Івана Миколайчука, однак проти його кандидатури виступила владна верхівка.

"Миколайчуку заборонили грати роль Ореста, - згадував режисер Юрій Іллєнко. - Формулювання відмови було єзуїтським і в дусі тогочасних ідеологічних чиновників: "Актор, який зіграв Тараса Шевченка, не може грати бандерівця". Ступку в ту пору ніхто з кіночиновників, які "опікувалися" нашою картиною, не знав. Богдан працював у Львівському театрі імені Заньковецької і в кіно жодного разу не знімався. Спочатку він пробувався на епізод. Зіграв дуже переконливо. Актор зумів у кількох словах передати патетику повстанця, його пихатість і браваду, а в колючих його очах була така переконаність у своїй правді і виклик недругам. У крихітному шматочку Ступка продемонстрував кілька психологічних планів, і той епізод переконав мене, що з роллю Ореста Дзвонаря актор впорається. І я не помилився. Після кінодебюту в моїй картині Богдан Ступка став суперпопулярним актором".

2. Богдан Хмельницький

За роль в неоднозначно сприйнятій польській картині Єжи Гофмана "Вогнем і мечем" (1999) актор отримав офіцерський хрест Ордену заслуг перед Польщею. Фільм був успішний у прокаті, однак викликав багато критики з боку і українців, і поляків.

"Коли дізналися, що Богдан Ступка гратиме в мене Богдана Хмельницького, почали звинувачувати в тому, що він зрадник, проститутка, продався за польські гроші, - згадував режисер Єжи Гофман. - А він створив гідну, велику роль гетьмана України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов з життя геній українського театру і кіно

3. Іван Мазепа

Фільм "Молитва за гетьмана Мазепу" (2001), де Ступка зіграв головну роль, став найдорожчою на той час українською стрічкою. Його бюджет - $ 2,8 млн. Такого фінансування Богдан Сильвестрович домігся, коли був міністром культури і мистецтв з 1999 по 2001 роки. Картину показали на Берлінському кінофестивалі у 2002 році, а в Польщі їй дали гран-прі – Золоту рибку. У прокаті стрічка провалися, "навіть Ступка не врятував ситуації", вважають критики.

"Його персонажеві, як це не дивно, бракує самобутності; він виглядає смішним. Хоча, як кажуть, таланту не проп'єш — навіть у скрутні часи роботи над фільмом, Богдан Сильвестрович, витративши як Міністр культури на створення фільму майже весь тогочасний кінобюджет, спромігся подати себе з вигідної сторони "екстраординарного" актора", - написав кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

4. Тарас Бульба

Роль в історичній драмі "Тарас Бульба" актор зіграв у 67-річному віці. Зйомки тривали рік, іноді – у важких умовах.

"Ступка підбадьорював своїх молодих товаришів, показував, що є ще порох в порохівницях, – згадував режисер Володимир Бортко. – І знімальна група, дивлячись на його енергетику, жила".

Фільм отримав неоднозначні відгуки, але за роботу Ступки кіно радили до перегляду навіть українські критики.

5. Олігарх

Роль бізнесмена у фільмі "Серце на долоні" (2008) запропонував Ступці відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі. За його власним зізнанням, створював персонажа спеціально під Богдана Сильвестровича.

"Мені хотілося, щоб, окрім усього іншого, олігарх був смішним, і мені здається, Ступка чудово зіграв це", – казав Зануссі.

Журі III Римського кінофестивалю нагородило актора за найкращу чоловічу роль.

"Він спочатку не повірив, все думав, що я його розігрую, - згадував режисер. – Потім, звичайно, дуже зрадів. А багато італійських критиків та продюсерів підходили і запитували: "Як же так може бути, що ми не знали, що в Європі є такий чудовий актор?!".

Богдан СТУПКА народився 27 серпня 1941 року в селищі Куликів на Львівщині, яке тоді було окуповане фашистами. Після війни батько співав у хорі Оперного театру. Дитинство провів за його лаштунками. Актором хотів бути із 7 років. Заочно навчався у Львівському університеті. У студентські роки був стилягою – перешив дідові штани, носив зачіску "кок", танцював рок-н-рол. Перша робота – в астрономічній обсерваторії у Львові. 1961-го закінчив акторську студію при театрі імені Марії Заньковецької. Згодом працював у ньому. Дебютував у кіно роллю упівця Ореста Дзвонаря у фільмі "Білий птах з чорною ознакою" Юрія Іллєнка. Коли 1978-го столичний театр імені Франка очолив режисер Сергій Данченко, перебрався до Києва. 1993 року отримав Шевченківську премію за головну роль у виставі "Тев'є-Тевель" за Шолом-Алейхемом. Відіграв її понад 300 разів. 17 місяців був міністром культури в уряді Віктора Ющенка. Із 2001-го, після смерті Сергія Данченка, очолює театр імені Франка. Зіграв більш як сотню ролей у кіно та понад 50 – на сцені. 47 років прожив із дружиною Ларисою, колишньою балериною. Мав сина Остапа й трьох онуків. Старший, Дмитро, жив із дідом, якого називав "Бодя". Герой України. Любив віскі. Користувався парфумами Egoiste від Chanel. Помер 22 липня 2012-го в лікарні "Феофанія" на 71-му році від серцевого нападу. Перед тим довго боровся з раком кісток. Похований у Києві на Байковому кладовищі

Зараз ви читаєте новину «Від бандерівця до олігарха – 5 ролей Богдана Ступки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі