четвер, 08 вересня 2011 13:13

Валентин Васянович почне знімати фільм про українців із галицьких сімей

Валентин Васянович почне знімати фільм про українців із галицьких сімей

Режисер Валентин Васянович планує зняти фільм про українців із різних регіонів.

"Давно було ідея, зробити фільми про те, як ментально відрізняються українці різних регіонів", - розповідає він.

"Почну з львів'ян. Їх відмінність від інших українців - це фасад їх родин, який гарний, його показують людям, хоча в середині можуть бути таргани і все прогнило. Коли бачиш це зсередини, спостерігаєш за галицькою сім'єю в конфліктах й навіть звичайних ситуаціях, дуже дивує величезна різниця із зовнішньою декларацією. Хотів для себе проаналізувати чому так, розробити цю тему в кіно", - зауважив режисер.

Сценарій Васяновича "Креденс" на минулорічній "Коронації слова" став переможцем конкурсу Держкіно. На його реалізацію мінкульт виділить 450 тис. євро.

"Стовідсотково обіцяли фінансувати лише режисерські дебюти. Кошторис моєї картини 900 тисяч євро, другу половину грошей шукатиму в Польщі. У нас нарешті запозичили польську модель відбору кінопроектів. Поляки зокрема перейняли її у французів. Коли все відкрито, по-людськи, ніхто не ховається за чиюсь спину. Я був на виступах всіх своїх колег, знаю тепер які ідеї вони пропонують. Відразу видно якість сценаріїв й що відбирають найкращі", - підкреслив Васянович.

Головний герой майбутнього фільму "Креденс" обдарований віолончеліст, перед яким відкривається перспектива роботи за кордоном. Ще він керує хором в дитячій музичній школі. Але він відмовляється від пропозиції працювати у Відні, продає віолончель й з отриманих грошей дає хабар судді, щоб забрати з притулку й всиновити хлопчика-сироту свого учня.

З 113 пропозицій на конкурс Держкіно фінансування буде виділено на реалізацію 37. Це 7 документальних, 14 ігрових, 5 анімаційних та 11 дебютних режисерських робіт, на які держава виділить 150 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Валентин Васянович почне знімати фільм про українців із галицьких сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі