середа, 28 лютого 2018 01:37

У Верховній Раді відкрилася виставка філателістичних знаків про Романа Шухевича

27 лютого у Верховній Раді відкрили виставку філателістичних знаків про Романа Шухевича. Експозиція має назву "Від столиці воюючої України (ОУН-УПА-УГВР), село Бишки на Тернопіллі – до столиці незалежної України, Київ". Колекцію зібрав історик з Тернополя Василь Штокало.

"Збираю філателію з середини 1990-их років. Все почалося з марки, виданої до річниці загибелі Шухевича – 30 червня 1951 року. Вона видана американською поштою на замовлення Підпільної пошти України. Надрукована із застосуванням найвищих технологій: на найдорожчому папері, з водяними знаками і різними барвами. Після неї не міг втриматись, аби не поповнювати свою збірку філателією у пам'ять про головнокомандувача УПА", - каже історик.

Автор: прес-служба Верховної Ради
  Марки із зображенням Романа Шухевича з колекції Василя Штокала
Марки із зображенням Романа Шухевича з колекції Василя Штокала

У середньому марки Підпільної пошти України сьогодні коштують 30-100 доларів. Більшість зі своїх філателістичних знаків Василь Штокало отримав у подарунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки випустили марку, присвячену головнокомандувачу УПА

"Зберігання таких марок за часів радянського союзу загрожувало репресіями. Цілу сім'ю депортували б у Сибір, а власник марки отримав би 10 років виправних робіт у таборах. А після проголошення незалежності вони почали коштувати шалених грошей, на які я як студент не міг розжитися. Ніколи в житті багато не заробляв, тому найчастіше мені їх дарували".

На відкритті виставки був присутній син командира УПА, народний депутат України Юрій-Богдан Шухевич.

"Потрібно було багато пролитої крові, щоб могла бути ця виставка руху опору і щоб ми згадали про наших попередникыв, які боролися і віддавали своє життя за країну", - сказав він.

Окрім марок, на виставці представлено конверти, надіслані Василю Штокалу від рідних і близьких людей Шухевича: доньки Марії, сина Юрія-Богдана та зв'язкової Ольги Ільків.

"Ольга Фаустинівна завжди підтримувала те, що я роблю, фінансово. – каже Василь Штокало. - Навіть дала кошти, щоб відбулася ця виставка. У цьому конверті на моє прохання надіслала мені свої спогади про головнокомандувача. А саме про Княгиничі, де вона очолювала зв'язкову хату, в якій відпочивав Шухевич. Пані Оля згадувала про дотепність провідника і його доброзичливе ставлення до товаришів".

Автор: прес-служба Верховної Ради
  Марка з колекції Василя Штокала
Марка з колекції Василя Штокала

Експозиція присвячена 110-річчю з дня народження головнокомандувача УПА та 75-річчю створення Української повстанської армії. У майбутньому історик планує передати збірку в один із музеїв Тернопільщини.

Роман Шухевич - головнокомандувач УПА. Народився 30 червня 1907 року у Львові. Очолював галицький крайовий провід Організації українських націоналістів. У 1941-1942 роках був командиром військового підрозділу "Нахтігаль" у складі іноземних легіонів Вермахту. Був головою Секретаріату Української головної визвольної ради. Загинув 5 березня 1950 року у бою із загоном радянських спецслужб в селі Білогорщі поблизу Львова. Мав підпільні псевдо "Білий", "Дзвін", "Роман Лозовський", "Степан", "Чернець", "Чух", "Тур", "Тарас Чупринка". Посмертно нагороджений званням Героя України.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді відкрилася виставка філателістичних знаків про Романа Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі