вівторок, 19 грудня 2017 10:50

У Верховині на День святого Миколая покажуть головні кінопрем`єри року

У Верховині на День святого Миколая покажуть головні кінопрем`єри року
У Верховині на Івано-Франківщині стартують Дні українського кіно Фото: Facebook

У Верховині на Івано-Франківщині 19 грудня стартують Дні українського кіно.

"У Верховині немає кінотеатру, тож у місцевих жителів не було можливості побачити жодну з останніх українських прем'єр. Спеціально для показів ми встановлюємо кіноекран у школі. Вхід вільний. Ми хочемо, щоб українське кіно бачили у найвіддаленіших куточках нашої вітчизни", - каже керівник Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі.

На фестивалі покажуть 7 вітчизняних фільмів.

"Кіборги", реж. Ахтем Сеїтаблаєв

За сюжетом, у вересні 2014-го загін українських добровольців уперше приїжджає до Донецького аеропорту. Бої за стратегічно важливий об'єкт тривають уже 4 місяці. Новоприбулі мають відбути 2 тижні бойового чергування. Доброволець із позивним "Мажор" — музикант, що потайки від заможних батьків утік на війну. Він намагається зрозуміти свою роль на ній, суть конфлікту, який спричинив війну. Відчути, яким буде майбутнє України. Прототипами головних героїв стрічки стали історії оборонців Донецького аеропорту.

Показ: 19 грудня, 15:00

"Чужа молитва", реж. Ахтем Сеїтаблаєв

Фільм розповідає про кримську татарку Саїде Аріфову – виховательку дитячого будинку в Бахчисараї. Під час Другої світової вона врятувала від нацистів 88 єврейських дітей. Казала, що вони – татари, вчила їх мусульманських звичаїв, підробляла документи, довідки. Не видала навіть після двотижневих катувань. Під час депортації татар 1944 року Саїде врятувала вихованців удруге. Довела, що вони – євреї. Жінку вивезли в Узбекистан. Діти бігли за машиною НКВС і кричали: "Поверніть маму!" До Криму Саїде повернулася за незалежності України. Шукала вихованців через програму "Жди меня". 2007-го померла 91-річною. Її внесли до переліку Праведників світу.

Показ: 20 грудня, 12:00

"Межа", реж. Петер Беб'як

Дія відбувається влітку 2007 року напередодні вступу Словаччини в Шенгенську зону. Українсько-словацький кордон зміцнюють. Головний герой стрічки — контрабандист Адам Крайняк. Невдала спроба перевезти чергову партію нелегальних товарів спричиняє ряд неочікуваних наслідків. Це змушує Адама засумніватися у тому, які межі він готовий перетнути, аби все виправити.

Показ: 20 грудня, 15:00

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекордна кількість українських фільмів вийшла в прокат

"Сторожова застава", реж. Юрій Ковальов

Картина розповідає про шестикласника Вітька. З нашого часу він потрапляє у 1020 рік. Знайомиться з давньоруськими богатирями Олешком Поповичем, Іллею та Добринею. Допомагає їм захищати кордон батьківщини від загарбників зі Сходу.

Показ: 21 грудня, 12:00

"DZIDZIO Контрабас", реж. Олег Борщевський

Герой - простий західно-український хлопець Дзідзьо - споруджує будинок. Кошти на нього отримує від матері, яка працює в Португалії. Але починає розуміти, що мріяв не про це. Невитрачені гроші вкладає в костюм, мікрофон і машину. З артистичною кар'єрою не складається. Дзідзьо має швидко знайти $3 тис. На допомогу приходять друзі - Юлік і Лямур. Хлопці вирішують провезти через кордон нелегально 100 блоків цигарок. У продавщиці дізнаються, що просто так зробити це не вдасться. На кордоні з'явився митник, який не бере хабарів. Вирішують, що єдині, кого він не запідозрить - це священники. Перевдягають у священнослужителів.

Показ: 21 грудня, 15:00

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна заохочуватиме іноземних кіношників

"Припутні", реж. Аркадій Непиталюк

Історія у фільмі відбувається протягом доби. Базарна торговка Людка з 20-річною донькою Свєткою їдуть до матері в глухе село. Цей короткий візит до баби Зіни – щорічний обтяжливий обов'язок прибрати на занедбаному цвинтарі. Запізнюються на автобус. Вмовляють таксиста відвезти їх. Через збіг обставин він змушений залишитися у селі.

Показ: 22 грудня, 12:00

"Червоний", реж. Заза Буадзе

1947 року колишній сотник Української повстанської армії Данило Червоний піднімає повстання в одному з таборів ГУЛАГу. Окрім нього, центральною постаттю картини є радянський льотчик Віктор Гуров. 1944-го його літак підбили за лінією фронту. За перебування на ворожій території отримав 5 років таборів.

Показ: 22 грудня, 15:00

Всі покази відбуватимуться у місцевій школі за адресою вул. Івана Франка, 7. Найкращий вітчизняний фільм Днів українського кіно у Верховині за результатами глядацького голосування отримає "Скіфського оленя" – головну нагороду кінофестивалю "Молодість". Фестиваль відбувається за підтримки народного депутата Микола Княжицького.

Після 2014 року кількість російських фільмів в українських кінотеатрах скоротилася в середньому в 4 рази.

Зараз ви читаєте новину «У Верховині на День святого Миколая покажуть головні кінопрем`єри року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі