Ексклюзиви
субота, 29 жовтня 2011 12:00

У Тернополі надрукували першу книгу про В'ячеслава Чорновола

У Тернополі презентували книгу "В'ячеслав Чорновіл. Нарис портрета політика". Це перша книга про цього відомого в Україні публіциста та діяча, засновника Народного руху.

Монографія вийшла друком у тернопільському видавництві "Джура". Її тираж – 1000 примірників. Як розповів Gazeta.ua автор книги, київський історик Василь Деревінський, спонсорував проект син В'ячеслава Максимовича Тарас.

"Раніше науковцю платили гонорар, а тепер він має платити. Я висловлюю подяку сестрі В'ячеслава Чорновола Валентині за надання інформаційних матеріалів, а пану Тарасу – за фінансову підтримку", - сказав історик.

Деревінський описав життя Чорновола від моменту народження аж до загибелі. Дослідив, що засновник НРУ народився не у 1938-му, а на рік раніше.

"Наступного року ми будемо святкувати 75-ту річницю з дня народження Чорновола. Я і книжку присвятив до цієї дати. Офіційно він записаний 1 січня 1938 року. Але насправді народився 24 грудня 1937-го. Є виправлення його рукою в документах Верховної Ради. 1937-й – це рік репресій. Його дядька в Умані тоді репресували. У родині був страх. Батьки не хотіли пов'язувати його ім'я і цей рік, тому записали пізніше", - розповів Деревінський.

За словами автора, над монографією він працював сім років.

"Я описав формування світогляду В'ячеслава Чорновола, перші арешти, перші політичні виступи, львівський період боротьби, утвердження ідеї незалежності, очолювання облради і діяльність як нардепа. Останній розділ – це документи: заяви, протоколи. Крім того, цілий рік досліджував канадську періодику, щоб побачити, яка інформація про нього виходила за кордоном", - зазначив науковець.

Він також пригадав, що не завжди СБУ надавало йому документи на опрацювання. Часом і люди не хотіли спілкуватися на цю тему.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі надрукували першу книгу про В'ячеслава Чорновола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі