четвер, 11 січня 2018 15:29

У Росії перевіряють підручник через слова "Революція в Україні"

У Росії перевіряють підручник через слова "Революція в Україні"
Фото:russian.rt.com. На сайті російської пошукової мережі Яндекс Крим позначено як російську територію

Підручник "Історія Росії. Початок XX - початок XXI століття" Олега Волобуєва, Сергія Карпачова і Петра Романова відправили на перевірку через слова про Євромайдан в Києві.

У жовтні 2017 року під час засідання Державної думи член Ради федерації РФ в окупованому Криму Сергій Цеков процитував фразу з навчального посібника про окупацію Криму та Революцію гідності.

"Революція, що почалася в Києві, стала явищем міжнародної політики. На революційній хвилі виплеснула в іншому напрямку Кримський півострів, - сказав Цеков, - Як кривавий путч у Києві можна називати революцією? У мене як учасника "возз'єднання Криму з Росією" така оцінка викликає здивування, якщо не сказати обурення".

"Це провокаційний запис, - заявила спікерка верхньої палати Валентина Матвієнко . - Комітет з освіти і науки РФ має вивчити розділи підручників історії, які присвячені приєднанню Криму. Оперативно вжити заходів, щоб все було написано коректно з юридичної, правової, політичної, громадянської, якої хочете точки зору. Міністерство освіти має негайно виправити ситуацію".

При цьому, в підручнику стверджується, що окупація Криму - це відповіддь на "антиконституційний переворот" у Києві. Російські військові на півострові не втручалися в події, а РФ "зберегла мир" в Криму. Перевірку Російська академія наук повинна провести до 27 січня 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського школяра зацькували за виступ у Бундестагу

Претензії до "Історії Росії" також пред'являв прокремлівський телеведучий Дмитро Кисельов у сюжеті про виступ в бундестазі десятикласника Миколи Десятниченка з гімназії міста Нового Уренгоя Тюменській області Ямало-Ненецькому автономного округу. Хлопець розказав історію німецького солдата Георга Йоганна Рау, який загинув у "сталінградському котлі" у 21 рік. Зазначив, що у Другій світовій війні "загинуло багато невинних людей, які не хотіли воювати".
Кисельов звинуватив Миколу Десятниченка у виправданні нацизму, а авторів підручника - у сприянні таким думкам. При тому, що у цій школі вчаться за підручником "Історія Росії від найдавніших часів до кінця XVII століття" Андрія Сахарова і Віктора Буганова.

Зараз ви читаєте новину «У Росії перевіряють підручник через слова "Революція в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі