Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 15:27

В Одесі презентували фільм про подвиг українських моряків

В Одесі презентували фільм про подвиг українських моряків
Фільм "Черкаси" покажуть в кінотеатрах у лютому 2020 року. Фото:i.ytimg.com

Світова прем'єра фільму "U311 Черкаси" режисера Тимура Ященка відбулася на 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

Драма про українських моряків у часи анексії Криму Росією представлена у Національній конкурсній програмі, пише Новое время.

Овації глядачів для стрічки про подвиг екіпажу тральщика "Черкаси" тривали кілька хвилин. Коли виявилося, що в залі присутні командир "Черкас" Юрій Федаш і троє моряків, хвиля оплесків здійнялася знов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартував Одеський кінофестиваль: фото з червоної доріжки

Деякі члени екіпажу навіть знялися у фільмі "U311 Черкаси" поруч із професійними акторами, виконавцями головних ролей Дмитром Совою, Євгеном Ламахом, Романом Семисалом.

Сюжет стрічки розповідає про героїчну сторінку в історії ВМС України через історію двох друзів із українського села, Мишка та Лева, які завдяки різним причинам опиняються на кораблі "Черкаси", що дислокувався у порту кримського озера Донузлав. Через події в Україні - початок і завершення Революції гідності, втечу тодішнього президента Віктора Януковича та силове захопленням українського Криму Росією — корабель та екіпаж опиняються заблокованими у Донузлаві та отримують ультиматум від російських військових.

За словами режисера Тимура Ященка, ідея зняти це кіно-притчу виникла 2014-го, коли він побачив у YouTube ролик, де українські моряки співають пісню "Воины света" на кораблі "Констянтин Ольшанський".

"Мене це відео дуже зачепило. Ці хлопці з палками були готові до битви. Це стало для мене великим натхненням. Відчув, що це саме та історія, яка заслуговує на те, щоб бути зафіксованою в часі", — пригадав він.

Як зізнався після прем'єри, яка водночас стала і українською, і світовою, капітан II рангу ВМС ЗС України Юрій Федаш, зрештою він змирився з тим, що реальну історію його корабля довелося перемежувати художніми прийомами, без яких кіно неможливе.

"Фон, на якому відбуваються ці події, правдивий. Окрім епізодів із "Ольшанського", де "Воїни світла". Я ще тоді давав коментар, що в нас не було часу пісні співати і таке інше робити. Воно з'явилося з помилковим підписом у YouTube, і я наполягав, щоб цього не було в кіно. Але мене режисер, як завжди, не послухав. Інший момент — це коли заливали бетон у головні двигуни. Цього також не було, і режисер знов мене не послухав. У кіно показано екіпаж, який менш згуртований, який почав бути дисциплінованим, лише коли побачили, що країна в небезпеці. Насправді екіпаж з самого початку був підготований. Яке там куріння в каютах?.." — розповів Федаш.

"З часом мені довели, що це потрібно, бо це кіно. І так потрібно заради мистецтва. Тому на деякі речі я закривав очі", — додав капітан "Черкас", який виступав консультантом на зйомках, а його колишні підлеглі-моряки запевнили, що увесь фільм і гра акторів і діалоги були настільки переконливими, що вони наче повертались на корабель.

Зйомки фільму проходили за підтримки Держкіно та ВМС ЗС України в Очакові, Одесі та невеличкому селі на Чернігівщині. Неймовірну музику до стрічки "Черкаси" створили Катя Chilly та Антон Байбаков.

Стрічка, яку критики уже встигли порівняти з картиною "Броненосець "Потьомкін" і "Дюнкерк", вийде на великі екрани у лютому 2020-го.

X Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 20 липня. Програма складатиметься з національного конкурсу та 2 міжнародних — документального і художнього кіно. У національній програмі візьмуть участь 10 короткометражних фільмів і 4 повнометражних.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі презентували фільм про подвиг українських моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі