пʼятниця, 19 вересня 2008 13:14

В Іспанії розкриють таємницю вбивства Лорки

В Іспанії розкриють таємницю вбивства Лорки

Родичі Федеріко Гарсіа Лорки (Federico García Lorca), одного з найзнаменитіших поетів Іспанії, дали свою згоду на розкриття братської могили, де імовірно поховано його тіло. Ця заява була зроблена під тиском біографів поета і родичів інших загиблих з того ж поховання.

Протягом довгого часу члени сім"ї Лорка не бажали з"ясовувати точне місце поховання поета. Вони побоювалися, що ексгумація "роз"ятрить старі рани" і, по суті, не дасть якої-небудь важливої інформації. Навпаки, дослідники творчості і життя Лорки вважають, що розкриття могили дозволить з"ясувати, як загинув поет і де він похований. Нагадаємо, що точні факти до цих пір невідомі. Вважається, що Лорка був розстріляний фашистами в ніч на 19 (за деякими даними - на 20) квітня 1936 року, в шести кілометрах від Гранади в олійному гаю поблизу ущелини Віснар. Всього під час Громадянської війни в Іспанії загинуло більше 500 тис. чоловік, і що найдивовижніше, кривавий режим генерала Франка тримався в цій країні аж до його смерті в 1975 році. До того ж часу були заборонені всі книги Федеріко Лорки.

Ірландський учений Іен Гібсон (IanGibson) вважає, що уточнення місця загибелі поета послужить сполучною ланкою між тоталітарним минулим Іспанії і її демократичним сьогоденням. "Лорка - найвідоміша жертва Громадянської війни. Я думаю, він може стати символом примирення з тією епохою", - говорить учений. Племінниця поета, Лаура Гарсія Лорка (Laura García Lorca), заявила, що не заперечує проти ексгумації. "Звичайно, було б краще не робити цього, але ми поважаємо інтереси інших сторін, що мають відношення до минулому поета", - підкреслила вона.

Федеріко Гарсіа Лорка народився 1898 року недалеко від Гранади, в сім"ї землевласника Андалузії. Автор віршованих збірок "Циганське романсеро", "Поет в Нью-Йорку", п"єс "Будинок Бернарди Альби" і "Криваве весілля" поєднував в своїй творчості фольклорні мотиви і авангардистське світовідчування. У 1923-25 рр. Лорка спілкувався зі своїм молодшим сучасником Сальвадором Далі (Salvador Dali), з яким познайомився в мадридському студентському містечку. До речі, останки Далі зараз також є об"єктом пильної уваги, але абсолютно з інших причин. 56-річна іспанка Пілар А. (Pilar A) намагається встановити факт своєї спорідненості із знаменитим художником. Вона стверджує, що доводиться йому позашлюбною дочкою, оскільки, за її словами, у художника був зв"язок з її матір"ю, служниці в будинку Дали в місті Кадакес (Cadaques), Каталонія, повідомляє Times.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії розкриють таємницю вбивства Лорки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі