четвер, 16 квітня 2015 18:03

Пішов з життя український живописець Микола Стороженко

Пішов з життя український живописець Микола Стороженко
Фото: vezha.org

У Києві на 87-му році життя помер народний художник України, живописець, графік, член Академії мистецтв України, професор Академії образотворчого мистецтва і архітектури, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка Микола Стороженко.

Стороженко працював у галузі станкового і монументального живопису, книжкової графіки, віртуозно володів різними мистецькими техніками.

За розписи церкви Миколи Притиска на Подолі художника нагородили Золотою медаллю Академії мистецтв України. Найбільшу відомість художнику принесли такі його роботи як монументальне панно "Осяяні світлом" (1978-1989, Інститут фізики НАНУ); композиції "Т. Шевченко і світ" (1988) та "Світло волі" (1989, Національний музей Тараса Шевченка); мозаїка "Україна скіфська - Еллада степова" (1990-1992, пансіонат "Гілея" у смт Лазурне Херсонської області); сакральні композиції у церкві Миколи Притиска в Києві ("Трійця", архангели "Гавриїл", "Михаїл", "Рафаїл", "Уриїл", "Св. Миколай Мерлікійський", "Св. княгиня Ольга,1998-2000); станкові твори "Орфей і Евридика" (1993), "Офіра Ґонти" (1994), триптих "Земний хрест", "Різдво", "Воскресіння" (1995) та інші.

Також йому належать ілюстрації до видань "Болгарські народні казки" (1976-1977), "Українські народні казки" (1982-1985), до творів Михайла Коцюбинського, Панаса Мирного, Івана Франка, Лесі Українки та ін. Створив монументальне полотно "Передчуття Голгофи" (2007-2013).

"Котигорошко" з "Українських народних казок", за ілюстрації до яких Микола Стороженко удостоєний Шевченківської премії.

Він був одним з перших серед тих, хто втілював у художніх творах образи довгий час замовчуваних діячів науки і культури — Максима Березовського, Петра Могили, Феофана Прокоповича, Григорія Сковороди та інших.

Впродовж 40 років викладав у Київському державному художньому інституті — Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Зараз ви читаєте новину «Пішов з життя український живописець Микола Стороженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі