середа, 24 червня 2020 11:24

Юрій Іздрик знявся в тизері фільму про 1990-ті
3

Юрій Іздрик у тизері фільму "Я і Фелікс" виконав роль колишнього контррозвідника Фелікса
Фото: ForeFilms
Ірина Цілик зніматиме стрічку "Я і Фелікс" про 1990-ті за мотивами роману Артема Чеха «Хто ти такий?»
Фільмувати картину "Я і Фелікс" планують восени 2020-го

Письменник Юрій Іздрик зіграв у тизері дебютного художнього фільму режисерки Ірини Цілик "Я і Фелікс" про 1990-ті. Відео з'явилося на офіційному YouTube-каналі кінокомпанії ForeFilms.

"Я і Фелікс" - це екранізація неопублікованого роману Артема Чеха "Хто ти такий?" Вийде друком навесні 2021 року в чернівецькому видавництві Meridian Czernowitz.

Книжка і фільм розповідають про дорослішання хлопця Тимофія в 1990-х, його сім'ю, друзів, перше кохання та взаємини із травмованим досвідом війни колишнім контррозвідником і солдатом ГРУ Феліксом, який став частиною родини. Історія розвивається на тлі буремної доби та розказана крізь призму дитячого сприйняття.

"Ми ще шукаємо лице стрічки, бо говорити про наші 1990-ті можна дуже по-різному, - каже постановниця Ірина Цілик. - Я сама ловлю себе на тому, що негативні спогади про мої дитинство і юність досі зі мною, але я бачу їх доволі розмито. Адже фокус своїх спогадів наводжу переважно на інше. На залиті сонцем двори, біганину з друзями, замазані зеленкою коліна. Щасливі моменти єднання з батьками, коли в них було все добре. Домашні свята, походи в ліс і на рибу, перегляди діафільмів, музику, яка так часто звучала в моїй квартирі. Забавки з татовими нунчаками, ігри, розмови. Оце все, чого в мене ніхто не забере. Тому й у картині я планую часто йти таким шляхом. Звісно, тут важливо не переступити тонкої межі й не романтизувати тих досвідів, які водночас нас травмували. Цього також було повно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли фільмуєш у прифронтовій зоні, маєш чітко розуміти правила поведінки - режисерка

У тизері роль восьмирічного Тимофія виконав син режисерки Андрій. Юрій Іздрик втілив Фелікса. Чи гратимуть вони у фільмі, стане відомо після проведення кастингу.

"У цьому випадку не так важливий сценарій, як ім'я режисера, - говорить Іздрик. - Я вже казав Ірі у відповідь на її "я боялася, що ти не погодишся". Це якби Мартін Скорсезе подзвонив Аль Пачино і запитав: "Чувак, ти хочеш у мене зніматися?" Звісно, що так. Поки що це лише тизер, а далі буде видно. Зараз відбувається процес становлення хімії між виконавцями головних ролей. Треба знайти контакт і правильні інтонації".

"Історія наших з Іздриком стосунків цікава, - додає Цілик. - Колись він для мене був просто відомим поетом, якого я заочно поважала, але потім нас звела доля в турі, і це був дуже дивний досвід. Півтора місяця спільних подорожей і побуту, багато цікавих розмов, сміху і класної музики з автомагнітоли. Але після цього ми роз'їхалися в різні боки і кілька років майже не спілкувались. Але, коли я писала сценарій, ловила себе на тому, що типаж чи образ Фелікса подумки повертає мене до Іздрика. Навіть пояснюючи іншим людям, говорила: "Ну от Фелікс десь такий, як Іздрик, тільки з іншим, звісно, бекграундом".

Стрічку продюсують Володимир Яценко та Анна Соболевська. Знімальний процес заплановано на осінь цього року. Проєкт набрав найбільшу кількість балів за результатами першого етапу 13-го пітчингу Держкіно.

У лютому Ірина Цілик стала лауреаткою американського кінофестивалю "Санденс" за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно за фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" про сім'ю із прифронтового міста Красногорівки Донецької області. А у травні картина перемогла в міжнародному й національному конкурсах на 17-му кінофестивалі Docudays UA.

Також Цілик є авторкою поетичних і прозових творів.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Іздрик знявся в тизері фільму про 1990-ті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі