субота, 12 грудня 2020 00:45

Юрій Андрухович готує нічний перформанс

Юрій Андрухович готує нічний перформанс
В оформленні обкладинки роману Юрія Андруховича "Радіо НІЧ" використали картину Влода Костирка "Перепочинок під час утечі в Єгипет". На звороті книжки розмістили QR-код, щоб читач міг знайти і послухати будь-яку пісню чи інструментальну композицію зі списку Ротського. yakaboo.ua

12 грудня відбудеться онлайн презентація роману Юрія Андруховича "Радіо Ніч". Виходить у видавництві Meridian Czernowitz.

"Це найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір автора. Простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові – з мандрівними музикантами Середньовіччя - каже літературний редактор книжки Олександр Бойченко. - Після "Дванадцяти обручів" про кожну Юркову книжку говорили, як про "не зовсім роман". "Таємниця" стилізована під інтерв'ю, "Лексикон інтимних міст" зібраний з мандрівних вражень, у "Коханцях Юстиції" є наскрізні теми, але самі тексти можна розглядати як окремі оповідання.

"Радіо Ніч" – це "зовсім роман", причому написаний з таким натхненням, якого не було, може, від часів "Перверзії". Тут є двоє оповідачів. Один – трохи як Цейтблом у "Докторі Фаустусі" Манна, він є біографом головного героя і розповідає його історію. Другий – сам герой, Йос Ротський, який веде нічний радіоефір. Кожен із розділів Ротського закінчується оголошенням музичного номера".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роман "Шаґґі Бейн" стане класикою

"Ідея написати подібну книжку з'явилась давно. У 2005 році у мене було інтерв'ю у Варшаві на студентській FM-радіостанції, – розповідає Юрій Андрухович. – Серед іншого, в них було таке питання: "Уяви собі, що ти перестанеш писати, чим тоді будеш займатися?". Я відповів, що в такому разі хотів би заснувати власну радіостанцію, винятково нічну. Я не буду спати вночі, крутитиму в ефірі свою улюблену музику і щось розповідатиму. Й оскільки надаю перевагу мінорній музиці, то звідси й назва радіостанції – "Радіо Смуток". На цьому історія завершилась, аж поки я не пригадав цього епізоду наприкінці 2017-го .

Герой мого роману Йосип Ротський працює вночі на такому радіо. Тільки вже в інтернеті. Спілкується з усім світом. Він музикант, але склалося так, що не може більше грати. Розчарувався в собі, втратив кваліфікацію. Усе, що може, – це слухати музику, збирати її, складати антології.

Дія відбувається в ніч на 13 грудня. Це найгірший місяць року, найгірший день місяця і день тижня – п'ятниця. Герой починає ефір опівночі й веде програму до восьмої ранку. Ротський вдає холодну й цинічну людину. Постійно намагається жартувати по-чорному. Для нього це нагода розповідати про своє життя саме в цей найгірший час. Події розгортаються у близькому майбутньому. Умовно десь за рік-два. У творі жодного разу не сказано, що герой з України. Але є подробиці, які на це вказують. Він один із величезної хвилі емігрантів, які втекли від політичних репресій. Зупинилися в першій-ліпшій сусідній країні, щоб рушити далі.


Провідний мотив "Радіо Ночі" – музикант, який несподівано зіграв фантастично важливу роль в історії. І через це йому доводиться переховуватись.

Провідний мотив "Радіо Ночі" – музикант, який несподівано зіграв фантастично важливу роль в історії. І через це йому доводиться переховуватись.

Ротський змушений весь час утікати. Його переслідують, і режимні спецслужби – це лише пів біди. Є ще недоречна любов, з якою не звладати, і банківська таємниця, з якою не впоратися. В'язничний досвід і мимовільно успішний теракт. А також розум і забуття, сміх і темрява, холод і пекло, іронія і щем. Останній сховок, звідки дозволено вести нічний етер".

Онлайн презентація книжки відбудеться 12 грудня о 22:00. Модерує Володимир Єрмоленко. Онлайн-стрім презентації можна буде переглянути на сторінках Meridian Czernowitz та UA: Культура на Facebook, а також на YouTube.

Цього ж дня опівночі відбудеться "Радіо Ніч: перфоманс Юрія Андруховича в ефірі нічного шоу на Українському радіо та Радіо Культура". Перформанс можна дивитися наживо з 00:00 на сторінках Meridian Czernowitz та Радіо Культура на Facebook, на YouTube Українського радіо, а також в прямому ефірі Радіо Культура та Українського радіо.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Андрухович готує нічний перформанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі