четвер, 19 грудня 2013 11:15

Українським кінематографістам фінансово допомагатиме Європейський фонд підтримки кіно

Українським кінематографістам фінансово допомагатиме Європейський фонд підтримки кіно

Україна хоче вступити до Європейського фонду підтримки кіно. Держкіно та Українська Кіно-Асоціація уже провели переговори з Eurimages і розпочали процедуру прийняття до програми. За планом, Угоду можуть підписати у жовтні 2014 року і Україна стане повноправним членом Eurimages вже з січня 2015-го.

Ігор Савиченко, директор Української Кіно-Асоціації, зазначив, що українські продюсери давно мріяли про джерело фінансування, відмінне від державного і Eurimages в цьому сенсі є унікальним фондом.

"Важливо, що при фінансовій підтримці Eurimages майнові права залишаються у продюсера. Переговори щодо вступу розпочалися давно, але конкретні кроки та дії ми обговорювали під час Каннського та Московського кінофестивалів. На даний момент ми завершили перший етап підготовки, отримали всі необхідні консультації, як збоку Європи так і збоку України від Держкіно та МЗС. Процедура вступу довга, ми повинні підготувати звіт про стан кіно в Україні і після цього його розгляне комісія Eurimages. Після вступу в Україні з'явиться можливість фінансувати фільми, дистрибуцію та розвиток кінотеатральних мереж", - пояснює Ігор Савиченко.

Eurimages (Європейський фонд підтримки кіно при Раді Європи), був заснований у 1989 році. До нього входять 36 з 47 країн-членів Ради Європи. Eurimages підтримує аудіовізуальний сектор, фінансуючи повнометражні, анімаційні та документальні фільми, які знімаються в Європі. Таким чином, Фонд заохочує до співпраці професіоналів із різних європейських країн. Щорічний бюджет Eurimages – 25 мільйонів євро. Цей фінансовий пакет формується за рахунок внесків держав-членів фонду, а також за рахунок прибутку від діяльності Фонду. Eurimages надає підтримку у таких секторах, як ко-продукція, кінопрокат, демонстрація фільмів та цифрове обладнання кінотеатрів.

Минулого року Eurimages підтримав 68 європейських стрічок, у тому числі, останній фільм Ларса фон Трієра "Німфоманка", нову роботу Мішеля Гондрі "Піна днів", стрічку Паоло Соррентіно "Apparato Umano".

Зараз ви читаєте новину «Українським кінематографістам фінансово допомагатиме Європейський фонд підтримки кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі