четвер, 03 червня 2021 17:21

Український фільм увійшов до програми Каннського кінофестивалю

Український фільм увійшов до програми Каннського кінофестивалю
Документальний фільм українського режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст" покажуть на Каннському кінофестивалі. Фото: Укрінформ

Документальний фільм українського режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст" увійшов до програми 74-го Каннського кінофестивалю.

Фільм створений на основі однойменного документального проєкту, розробленого Лозницею разом із Меморіальним центром Голокосту Бабин Яр.

Проєкт складається з 20-25 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів, знятих у період із 1941-го - починаючи з вторгнення нацистів на територію СРСР - до 1966 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм отримав нагороду Берлінале

"Вісім років тому я почав збирати матеріал для сценарію ігрового фільму про трагедію в Бабиному Яру, - каже Сергій Лозниця. - Вивчав Бундесархів у Берліні та РДАКФД у Красногорську. В останньому знайшов свідчення української актриси Діни Пронічевої. Її виступ у суді увійшов у 17-хвилинний кіножурнал "Київський процес" 1946-го. Я зібрав його, зокрема, із фрагментами, які не використали в журналі з цензурних міркувань. Наприклад, жодного разу не звучить слово "єврей". Хоча всі свідки говорили саме про євреїв, не замінюючи це слово евфемізмом "радянські люди".

У грудні 2019-го Держкіно виділило 49,3 млн грн на виробництво фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр". Це 32% від загального бюджету. Стрічка мала бути спільною продукцією України й Німеччини.

74-й Каннський кінофестиваль відбудеться з 6 до 17 липня. Цьогоріч актриса Джоді Фостер буде спеціальною гостею фестивалю та отримає почесну "Золоту пальмову гілку".

Зараз ви читаєте новину «Український фільм увійшов до програми Каннського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі