четвер, 16 серпня 2018 13:50

Українські гурти на Sziget Festival 2018: пісні про війну і любов
13

Sziget Festival 2018
Фото: Ольга Швед, Сергій Руденко
Sziget Festival 2018
Sziget Festival 2018
Sziget Festival 2018
Sziget Festival 2018

Найвідоміший в Україні європейський фестиваль Sziget пройшов у 26-й раз. З 8 по 15 серпня у Будапешті зібралися більше 565 тис. музичних фанів, вони прибули із понад 100 країн, більшість - із Нідерландів, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії.

Українські музичні гурти підкорюють фестивальні сцени Sziget Festival ще з 1998-го. Щороку українці співають на великих і малих сценах, збирають тисячі шанувальників і популяризують українську музику різних напрямів у світі. У різні роки на Sziget виступали: Esthetic Education, ТНМК, Гайдамаки, "…и Друг Мой Грузовик", ДахаБраха та багато інших.

Цьогоріч на Sziget Festival 2018 виступили одразу 3 українських гурти - 5'NIZZA, KADNAY, ONUKA. Першими з українців відкрили Sziget Festival 2018 гурт 5'NIZZA. Вони виступали в перший день - 8 серпня і в зручний вечірній час на Europe Stage. Тому зібрали великий натовп шанувальників – українців, росіян, білорусів і фанів із інших країн. Жодної української пісні з свого репертуару вони так і не виконали. Найвідоміші хіти "Самолёт", "Солдат", "Стрела" підспівували всі присутні. Перед і після виступу охоче фотографувалися із фанами.

"Sziget – один із моїх улюблених фестивалів, я двічі був на ньому. Для нас велика честь виступати на одній сцені з величезною кількістю різноманітних артистів з усього світу", - каже Андрій Запорожець із 5'NIZZA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:"Круто, дорого, видовищно": враження від Sziget 2017 гостей фестивалю

Емоційно-ліричне тріо із Дніпра VETKA виступили із шоу вночі на маленькій локації Campfire 11 серпня. Гурт VETKA сформований 2015-го та грає музику різних стилів – від запальних танцювальних ритмів із фолк мотивами до інді-року. Гурт KADNAY виступив на сцені Europe Stage 11 серпня пополудні. Гурт - переможець нової української інді-премії APPS Music & SZIGET: Awards, що відбувалася навесні у кілька етапів. Гурт ще маловідомий в Україні, тому на фестивалі зібрав не надто багато шанувальників.

У Європі гурт ONUKA вже знають, тому увечері 13 серпня на World Music Stage зібрався кількатисячний натовп фанів. У травні 2015-го гурт ONUKA вже виступав на фестивалі Sziget на сцені British Knights Europe Stage. На сцені музиканти зіграли на сопілці, окарині, свистульці, омнікорді, невеликих перкусійних інструментах і на трембіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять причин, чому українцям варто відвідати Sziget Festival 2018

ONUKA чи не єдиний із українських і навіть з європейських гуртів зачепили непопулярну на острові політичну тему. В одній із останніх пісень на екрані чергувалися англійською слова "Війна". "Крим". Це сингл Guns Don't Shoot із другого альбому ONUKA – MOZAЇKA. Музиканти називають пісню антивоєнним маніфестом.
Вокалістка гуртку Наталія Жижченко зі сцени сказала: "В Україні на Сході триває війна. Цього не має бути, у світі має бути мир". Слухачі підтримали її слова оплесками та схвальними вигуками.

"Загалом фестиваль цього року відвідало приблизно тисяча українців. І це дуже добре" – каже директор Sziget Festival Томаш Кадар. Проте, за власними спостереженнями, українців на острові набагато більше – майже в кожній частині кемпінгу на наметах помітні були жовто-блакитні стяги. А кількість української мови на острові щороку зростає. Найчастіше їдуть ті, хто хоч раз побував на острові і загорівся на все життя відчуттям свободи, музики і радості".

Sziget Festival - один із найбільших у світі фестивалів музики і мистецтв. Програма складається з понад 50 сцен, де кожен має можливість не тільки побачити топових хедлайнерів Main Stage, а й відчути унікальну атмосферу програми розваг 24/7.

Зараз ви читаєте новину «Українські гурти на Sziget Festival 2018: пісні про війну і любов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі