субота, 16 січня 2021 10:00

Українське мистецтво існує десь на периферії - Ройтбурд

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  Олександр Ройтбурд наголосив на необхідності представляти Україну на міжнародних площадках
Олександр Ройтбурд наголосив на необхідності представляти Україну на міжнародних площадках

Україна не просуває своє сучасне мистецтво на міжнародній арені. Нас асоціюють лише з автентичним фольклором, писанками, вишиванками.

Про це сказав директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд в інтерв'ю журналу "Країна".

"Українське мистецтво у світовому масштабі існує десь на периферії. Це не значить, що воно погане чи не­сучасне. А недооцінене. Це, з одного боку, наслідок репутації країни – вона не найкраща. З другого – якби Україна просувала сучасне мистецтво, мала б кращий імідж.

Якщо пересічного європейця запитати про українське мистецтво, згадає народні пісні, танці, виставки художників-традиціоналістів. Та в нас є й інше мистецтво. Мій друг піаніст Олексій Ботвінов понад 300 разів зіграв найскладніший твір в історії фортепіано – "Гольдберг-варіації" Баха. У Німеччині йому сказали: "Ми не знали, що у вас є класична музика. Думали, в Україні існує лише фольклор".

Просуваючи Україну, ми робимо акцент на архаїчну екзотику, як молода африканська держава, в якої нема класичного підґрунтя. У нас воно є. Але ми вперто несемо світу соняшники, писанки, вишиванки. Це теж цікаво. Але сучасне українське мистецтво – інше. Воно переймається не лише проблемами спадщини, а й гострими соціальними, культурологічними питаннями, актуальними в естетичному плані. Воно часом критично ставиться до дійсності. Часом нелінійно працює з мовою, з культурними нашаруваннями. Це проходить поза сферою презентації України у світі", - зазначив Ройтбурд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гіперреалістичні портрети українського художника Сергія Піскунова, які важко відрізнити від фотографій

Він наголосив на необхідності представляти Україну на міжнародних площадках.

Інтерв'ю з Олександром Ройтбурдом читайте в журналі "Країна" від 14 січня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Українське мистецтво існує десь на периферії - Ройтбурд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі