пʼятниця, 25 січня 2013 11:57

Учні Львівщини знатимуть навіть більше про Бандеру і Шухевича, ніж раніше
7

У Львівській обласній раді представили серію плакатів для школярів, що висвітлюють важливі події та постаті в історії України, які вилучено зі шкільних підручників, передає ZIK.

"Видання плакатів здійснено в рамках Програми розвитку української мови, культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області в 2012-2014 роках. До кінця січня плакати планують поширити по всіх школах області", - повідомив голова комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради Орест Шейка.

Вісім плакатів із серії "Сторінки до підручника з історії" представляють чотири події та чотири визначні постаті, зокрема, Степана БандеруЄвгена КоновальцяЙосипа СліпогоРомана Шухевича, Бій під Крутами, Голодомор 1932-1933 років, Процес 59-ти та боротьбу УПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бандеру та Шухевича у ЗНО замінили на Щорса та П'ятакова

"В наш час деякі сторінки, які потребують максимальної уваги, несправедливо вилучаються з підручників історії. А деяких сторінок в цих підручниках ніколи й не було. Зокрема, ті, які є важливими на рівні області, регіону", – сказав Орест Шейка.

За його словами, щоби заповнити цю прогалину, було видано серію плакатів.

"Сторінки" максимально адаптовані для учнів та студентів, легко сприймаються. Тут є документи, фотоматеріали, схеми. На сторінках про Бандеру та Коновальця представлені їхні свідоцтва про навчання, аби показати, що це діти, які відмінно навчалися. На сторінці про Голодомор описано, як люди рятували одне одного і які санкції з боку влади за це були", – розповів голова комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник викинув з ЗНО ще й "шістдесятників" - навіть досі живих

"Сторінки до підручника з історії" видано накладом по 1700 примірників кожен плакат – на картоні розміром 47х68 см. "Сторінки" розраховані на учнів 8-11 класів, а також студентів середніх та вищих навчальних закладів.

У цьому та наступному роках планують продовжити серію "Сторінки до підручника з історії". Зокрема, у планах висвітлення діяльності ЗУНР та Пласту. Також обговорюють ідею підготувати "Сторінки" про Євгена Петрушевича та про студентське голодування на граніті.

Раніше повідомлялося, що міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник наголосив, що учні шкіл повинні вивчати історію України за підручниками, затвердженими його відомством. Про це він заявив на прес-конференції, коментуючи ситуацію, що в деяких областях такі розділи історії України, як Голодомор 1932-1933 років та діяльність Української повстанської армії, викладаються не за програмою Міносвіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про Бандеру і Шухевича розповіли у музеї Шевченка

"Навчатися діти в державних і недержавних середніх загальноосвітніх закладах мають право лише за тими підручниками і посібниками, які відповідно пройшли педагогічну, психологічну та фахову експертизу Міністерства освіти і Національної академії педагогічних наук. Все інше - грубе, кричуще порушення закону", - сказав Табачник.

 

Зараз ви читаєте новину «Учні Львівщини знатимуть навіть більше про Бандеру і Шухевича, ніж раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути