вівторок, 29 січня 2013 21:38

У Вінниці смолоскипний марш у память Героїв Крут провели під бій барабанів
14

Фото: Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

29 січня о 17.15 у Вінниці розпочалась смолоскипна хода на честь 95-річниці загибелі курсантів під Крутами.

Півтисячі учасників ходи рушили з парку Козицького з прапорами України, партій "Свобода" і "Батьківщина", плакатами, смолоскипами. Попереду колону йшли 5 барабанщиків.

Кілька активістів по черзі кричали у гучномовці гасла "Слава Україні!", натовп відгукувався "Героям Слава!". На "Слава нації!" - "Смерть ворогам", на "Україна!" - "Понад усе!", на "Героям Крут тричі!" - "Слава! Слава! Слава!".

Барабани гучно звучали на центральній вулиці Соборній. Перехожі зупинялись, оглядались, перепитували одне в одного, що це за урочистості.

"Дивись, дивись, як люди у трамваї і тролейбусі до вікон прилипли! Їм добре барабанний бій чути. Оце так хлопці придумали! Оце молодці! Оце видно, що герої! А то зберуться під вікнами кабінетів і про щось балакають. А тут зразу все ясно - бійці! Аж мурашки по тілу бігають. Піду до них приєднаюсь", - зауважив 68-річний Василь Петрак і став у колону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти промарширували Хрещатиком на честь Героїв Крут

"Торік було тільки 2 барабани. Звук, звісно, був не той. Але на мороз у 18 градусів деякі барабани брати не варто. Від ударів могла шкіра лопнути чи порватися. Цього року погода не підкачала. Хлопці принесли свої барабани. Грають експромтом, без репетицій. Кажуть, тут головне впіймати потрібний ритм", - пояснив депутат міськради від "Свободи" Володимир Базелюк.

На зупинці трамваю 18-річна дівчина по телефону запитувала знайомого, чи не знає, що відбувається.

"Ти такого ще не бачив. Ідуть строєм, барабани стукотять, кричалки викрикують. А чого вони зібрались? Це акція протесту? Не знаєш? Що написано на плакатах? Зараз скажу. "Комунізм ще не знищено". А, то це націоналісти протестують. Напевне, у Раді знов тушка завелась", - засміялася вона.

Колона прямувала до пам'ятного знака Січовим Стрільцям. Смолоскопи несли навіть діти.

"Спеціально до цього дня закупили 150 безпечних смолоскипів по 16,50 грн. Замовляли в інтернеті. Саморобні факели трохи небезпечні. Куски тканини минулого року відривались і падали донизу. Але щороку ми проводимо інструктаж, щоб знали, як правильно нести смолоскип", - зазначив Базелюк, який закупив їх власним коштом.

Біля пам'ятника учасники ходи згуртувалися колом. Смолоскипи не гасили до кінця мітингу. Спікери по черзі згадували день 29 січня 1918 року в історії України. Одноголосно стверджували, що хлопці-крутянці захищали незалежну Україну. Наприкінці мітингу всі присутні заспівали Гімн України.

Близько 18.15 розійшлися.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці смолоскипний марш у память Героїв Крут провели під бій барабанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути