вівторок, 04 вересня 2012 13:25

"У в'язниці і церкви є щось схоже" - польський бард

Автор: Фото: Євген Джумига
 

1 вересня в Одесі в кінотеатрі U-CINEMA пройшло відкриття щорічного польського кінофестивалю. Це вже тринадцятий показ польського кіно, який відбудеться в місті.

До 7 вересня в Одесі будуть представлені шість повнометражних і дев'ять короткометражних фільмів: польський номінант на Оскар "У темряві" режисера Агнешки Холланд, "Зал самовбивць" Яна Комаса, "Хитросплетіння" Яцека Бромського, "Галер'нки" Катажини Росланєц та інші.

На прес-конференції перед показом фільму "Роза" (режисер Войчех Смажовскі), що відкривав фестиваль директор департаменту муніципалітету Лодзі Бартоломей Войдак підкреслив, що польська сторона не очікує від фестивалю великого прибутку. За його словами, він є подарунком місту на день народження. Також представник Мерії Лодзі обіцяв приїхати наступного року з розширеною програмою, яка буде включати не тільки показ фільмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ця мантра з шапочки - ключ до всього"- режисер більше тижня не знімав головний убір

Коротко розповіла про свій фільм режисер Дорота Кендзежавска. Головні герої її картини "Завтра буде краще" - три бездомних хлопчики, які живуть на вокзалі одного російського міста. У надії на краще життя вони вирішують втекти до сусідньої Польщі. Дорота зазначила, що двоє з трьох головних героїв - Петрик і Василь, хоч і грають російських хлопців, насправді були знайдені в Україні, в Дніпропетровську.

Близько 18:40 до зали пустили глядачів. Після вітального слова директора кінотеатру і польських гостей почався показ самого фільму.

Перед демонстрацією "Рози" продюсер фільму Влодзімеж Нідерхаус коротко його представив: "Маю сказати, що ви зробили хороший вибір, прийшовши на цей фільм. Він мав великий успіх у Польщі, а також інших країн Європи. Фільм не дуже легкий, він досить важкий. Але він дуже ретельно зроблений".

Дія фільму відбувається на території Мазурії (польський регіон) після Другої світової війни. До 1944 року ця частина Польщі перебувала у складі Третього Райху, а місцеве населення - мазури, піддавалося насильницької германізації. Після війни Мазур опиняється у складі Польщі, а перший час управляється радянської адміністрацією. Місцеві жителі піддаються насильницькій полонізації, а їх будинки заселяють переселенці зі сходу. Головні герої фільму - мазурка Роза і учасник Варшавського повстання Тадеуш намагаються вижити в цей складний час і облаштувати своє життя.

Після перегляду всі охочі, приблизно половина тих, хто знаходився в залі, залишилися на концерт радянських пісень воєнних років. Виконували пісні барди Лех Диблік і Олексій Семенищев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Венеціанському кінофестивалі освистали новий фільм з Ольгою Куриленко

Диблік під час концерту розповів, що у Польщі добре знають Володимира Висоцького і Булата Окуджаву, а пісні Олександра Галича та інших виконавців практично незнайомі місцевій публіці. Актор зазначив, що в своїй країні вони співають в основному в церквах і в'язницях.

"Я вам скажу так: у в'язниці і церкви є щось схоже. Там є час задуматися про своє життя. Це тому, що ці пісні є розрахунком гріхів перед сповідником. А це потрібно робити часто, щоб зберегти свою людяність".

Всього ж, як зазначив директор кінотеатру Ян Юсим, за весь період проведення фестивалів в Одесі було показано понад 100 фільмів, 50 короткометражок, документальних фільмів та анімацій.

Організаторами фестивалю виступили мерія Одеси, мерія міста Лодзь, Генеральне консульство Республіки Польща в Одесі, Музей кінематографії Лодзі, а також кінотеатр U-CINEMA.

Зараз ви читаєте новину «"У в'язниці і церкви є щось схоже" - польський бард». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі