пʼятниця, 14 лютого 2014 19:06

У свій день народження я подумки погуляю по Риму - Дмитро Богомазов

Автор: teatre.com.ua
  Дмитро Богомазов
Дмитро Богомазов

Однмому з найцікавіших вітчизняних режисерів Дмитру Богомазову 14 лютого виповнюється п'ятдесят років. Я зустрівся з ним у Театрі на Лівому березі Дніпра, де він ставить виставу "Веселощі сердечні, або Кепка з карасями" за прозою Юрія Коваля. Оскільки я вже переступив п'ятдесятирічний кордон, то міг поділитися з товаришем своїм досвідом зустрічі ювілейної дати - знаю, як не просто буває людині вибрати гідний варіант її святкування. На жаль, далі відвідування ресторану або корпоративної п'янки уява більшості людей не йде.

Щоб уникнути такого вульгарного сценарію, я виїхав з родиною в Індію, де у різдвяні свята зустрів п'ятдесятий день свого народження на березі океану, в священному місті Джаганнатха-пурі. Близькість найдавніших храмів і скромність трапези (молода картопля, салат зі свіжих огірків, помідорів і молодої капусти, плюс екзотичні індійські страви - і все це в січні), створили особливу атмосферу... Втім, день народження на цей раз не у мене, а у Дмитра Богомазова. Так що слово йому.

- На жаль, у мене виїхати в Індію не вийде, я свій ювілей зустрічаю в роботі. У нас з дружиною була думка поїхати в Рим, але вийшло так, що я репетирую спектакль, тому нікуди з Києва зараз поїхати не вийде. Хоча подумки опинитися в Римі я можу. Мені легко це зробити, у мене уява хороша, тому в день свого народження зможу дозволити собі таку розкіш - півгодинки подумки погуляти по Риму. Нумерологією я не займався, не знаю, що стоїть за цифрою 50, але відчуваю, що це якийсь серйозний рубіж.

- Ти зі своєю дружиною Оленою, яка багато років є і твоїм помічником у творчих питаннях, можете служити прикладом вірності і сімейного щастя. Як тобі, режисерові, якого постійно оточують гарні актриси, вдалося уникнути неминучих у цьому випадку спокус?

- Так, ми вже одружені близько тридцяти років... Що стосується спокус, то вони, звичайно, можуть виникнути, якщо у когось є щось краще, ніж у тебе. Наприклад, машина. Хоча з іншого боку, машина повинна їхати, і якщо твоя машина на ходу, то нерозумно заздрити власникові більш розкішного автомобіля. У мене чудові дружина і син. Петро, до речі, є художником вистави, яку я зараз репетирую. Всі разом ми складаємо прекрасну сім'ю, тому у мене немає причин заздрити комусь, мені не хочеться тікати кудись. Так що мене спокусити не так просто. При цьому, я бачу, що в світі є багато прекрасного. У зв'язку з цим мені згадується "Дон Кіхот". Там є сцена, коли селяни хотіли побити камінням молоду пастушку за те, що вона відкинула залицяння молодого коханця, і він зістрибнув з кручі. Дон Кіхот сказав, щоб вони не чіпали її, пояснивши, що краса подібна до вогню або мечу, тому від неї потрібно триматися на відстані. Якщо підійдеш близько, то можеш обпектися або порізатися. Тому милуйся красою на відстані. Я в змозі це робити. Краси забагато в житті, але це не означає, що за нею потрібно бігти.

- І намагатися нею оволодіти...

- Так, так, і намагатися опанувати кожною красою, яка зустрічається на вулиці. На мій погляд, це, м'яко кажучи, нерозумно. Що стосується нас з дружиною, то наші стосунки так чудово склалися не в останню чергу завдяки тому, що ми займаємося однією справою. Ми не ділимо своє життя на приватне і на трудове, ми завжди разом. Разом відпочиваємо разом працюємо, разом займаємося побутом... У нас спільні друзі, спільні плани, від яких ми можемо легко відмовитися і не буде докорів за те, що ми не повісили нові штори. Не повісили, ну і гаразд, у нас і старі чудові. Я не ідеальний чоловік, я не кидаюся мити посуд відразу після того, як в раковині з'явилася брудна тарілка. Але якщо треба допомогти, я йду на кухню і мию. Не можна ставити перед собою якісь надмірні побутові завдання, в цьому плануванні житті є щось неповноцінне. Тобто, зрозуміло, що людина повинна планувати, але він не повинен чіплятися за ці плани і страждати, якщо вони не виконуються. Можна мріяти, але не треба сильно напружуватися, щоб купити нову машину.

- Схоже, що твоя прихильність до простоти, до споглядальності і привела тебе до такого чудового письменника, як Юрій Коваль.

- Він не просто чудовий, він - геній. Про що, поки Він був живий, здогадувалися, думаю, небагато. До речі, його батько з України. Вистава "Веселощі сердечні, або Кепка з карасями", яку ми репетируємо, побудована на розповідях, пов'язаних з селом. Автор при кожному зручному випадку їхав у село і писав дуже прості, на перший погляд, але при цьому дуже глибокі розповіді. Сама фраза "веселощі сердечні" означає печаль, проза Коваля - це такий важко постижимый сплав радості і смутку. Її взагалі важко репетирувати, це дуже тонка, душевна матерія, там немає конфлікту у звичному його розумінні, тому зі звичними прийомами до такого матеріалу не дійдеш. Тим більше, важко працювати над такою прозою в контексті того, що відбувається на вулиці. Тут би "Річарда ІІІ" ставити, який дуже співзвучний всьому, що пов'язано з Майданом. Але ми починали роботу ще в жовтні, ніхто не міг подумати, що в центрі Києва будуть барикади, що будуть вбивати людей. Тому складно. З одного боку розумієш, що потрібно бути побільше на Майдані, з іншого - потрібно випустити виставу, прем'єра якої намічена на останні дні лютого. Сподіваюся, він стане певною віддушиною для людей, які сьогодні знаходяться в таких суворих умовах. Тим більше, що в "Веселощі сердечні..." зайняті чудові актори Театру на Лівому березі Дніпра. У головній ролі - Віталій Лінецький, серед його партнерів Володимир Горянський, Леся Самаєва, Михайло Кукуюк, Таня Комарова, Сергій Детюк, Світлана Штанько, Саша Комаренко, Катерина Качан, Акмал Гурезов, Володимир Канівець, Іван Завгородній, Ігор Антонов. На великій сцені дебютують мої студенти Оксана Жданова, Влад Писаренко, Саша Піскунов. У нас буде живий звук - баян, акордеон, балалайка, великий барабан, гітара і навіть віолончель, звучать автентичні народні пісні.

Зараз ви читаєте новину «У свій день народження я подумки погуляю по Риму - Дмитро Богомазов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі