Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 21:45

У "страсну п'ятницю" покажуть оперу IYOV Влада Троїцького

У "страсну п'ятницю" покажуть оперу  IYOV Влада Троїцького
В опері IYOV грають на препарованому фортепіано. Фото - Дзеркало тижня

Оперу IYOV Влада Троїцького покажуть 6 квітня в "страсну п'ятницю" у Національній опері України. Її створили за старозавітною книгою Йова з використанням латинських сакральних текстів.
"Книга Йова – не лише розповідь про життя біблійного героя. Це історія людського відчаю, жертовності та пошуку себе. Пронизлива історія про страждання, що перетворюється на оду життю. Цей твір особливо актуальний в Україні саме зараз. Безмежна віра Йова не лише дарує надію, а й повертає все втрачене під час випробувань", - каже Влад Троїцький.
IYOV – твір для препарованого рояля, ударних, віолончелі та солістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меценат розповів, навіщо треба витрачатися на фестивалі класичної музики

"Граємо на струнах рояля за допомогою паличок для литавр. Співаємо всередину інструмента. Так можна створити більше звуків. Струни резонують - рояль ніби звучить голосами хору. Те, що відбувається всередині - камера проектує на великий екран, - каже композитор Роман Григорів. - Надихнули дослідження російського композитора Володимира Мартинова "Кінець доби композиторів" і "Народження нової реальності". Створили оперу нового зразка. Назвали реквіємом - натякаємо на смерть класичних жанрів. Подавали "Йов" на премію в спілку композиторів України. Не присудили через відсутність драматургії".

Принцип "препарованого фортепіано" вигадав французький композитор Ерік Саті. Під час виконання твору "Пастка медузи" 1913-го між струнами й на молоточки інструмента клав різні предмети. Фортепіанне звучання поєднується з перкусивним.
"Спочатку хотіли переробити "Енеїду" Котляревського. Була ідея зібрати шістьох композиторів, щоб кожен написав короткий твір. І грати їх кілька днів поспіль. Музика вийшла заскладна. За порадою режисера, зробили мелодійніше. Це був компроміс між нашим енергетичним посилом і гармонійним звучанням, - додає композитор Ілля Разумейко, 27 років. - Коли у віденській консерваторії, де навчаюсь, зіграв фрагмент "Йова" - збиралися відраховувати. Австрійські й французькі театри, аби йти в ногу з часом, раз на рік замовляють оперу сучасному композитору. Вистава йде недовго. Постійно в репертуарі лише класика. Це перетворює театр на музей".


Проект IYOV вперше показали на головній сцені фестивалю сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST у вересні 2015 року. Упродовж 2015-го IYOV презентували в Китаї, Австрії та США. У 2016 році оновлену версію опери неодноразово виконували в Данії, Україні та Польщі. У 2017 IYOV грали у Віденській філармонії, в Македонській національній опері. У січні 2018 року IYOV 5 разів виконали на фестивалі сучасної опери PROTOTYPE у Нью-Йорку.

Зараз ви читаєте новину «У "страсну п'ятницю" покажуть оперу IYOV Влада Троїцького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі