понеділок, 12 грудня 2016 09:00

У Соборі Паризької Богоматері немає внутрішніх стін

12 грудня 2012 року у Франції розпочали святкування з нагоди 850-річчя Собору Паризької Богоматері. Офіційні урочистості тривали до 24 листопада наступного року.

В IV ст на тому місці, де зараз стоїть собор, була церква святого Стефана. Її зруйнували під час нормандського вторгнення. Будівництво Собору Паризької Богоматері тривало майже два століття: з 1163 по 1345 роки. Тому в архітектурі собору прослідковують романський і готичний стилі. Під час будівництва храму розраховували, що у ньому зможуть розміститися усі мешканці тогочасного Парижа - близько 10 тис. Внутрішній простір собору займають стовпи, з'єднані арками - стіни відсутні. У найвищому нефі міг би розташуватись 12-поверховий будинок. Дах собору зробили із свинцевих плит вагою 210 т. Вага дзвона Емануель у східній вежі — 15 т. У нього дзвонять на честь визначних подій. 25 червня 2009 року відбувався хресний хід до собору Сен-Северен, на Нотр-Дам грали дзвони. Цього дня помер Майкл Джексон, і у натовпі перед храмом подумали, що дзвін лунає на честь американського співака.

Автор: http://www.insai.ru/
 

Однією з особливостей Нотр-Дам де Парі є найбільший у світі орган. Він налічує 111 регістрів і 8 тис. труб. Розташований найголовніший храм Франції на острові Сіте посеред Сени. Усі архітектурні прикраси, скульптури, розписи та візерунки собору мають біблійний зміст - це свого роду Біблія, висічена у камені та вилита у металі. Химери та гаргуліії (змії) на даху, за легендою, містять зашифровані послання окультних наук. Найвідоміша святиня Нотр-Дам - терновий вінець Ісуса Христа. Зберігається у скарбниці храму.

Автор: http://www.nice-places.com/
 

У Соборі коронували та одружували правителів. Тут вінчалася англійська королева Марія Стюарт з Франциском II, проголосили імператором Наполеона. У розпал Французької революції обурений народ увірвався до собору, що став символом королівської влади. Відтяли голови 28 статуям іудейських царів. Багато скарбів зруйнували або розграбували, лише великі дзвони уникли переплавлення. Будівля вціліла завдяки щасливому випадку - у революціонерів закінчилася вибухівка. Приміщення використовували як продовольчий склад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дзвони Михайлівського монастиря урятували євромайданівців

Автор: http://www.calend.ru/
 

Після виходу роману Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері" 1831 року пам'ятку почали відбудовувати. Дзвіницю храму, до якої ведуть 442 сходинки, раніше використовували як вартову вежу. До 850-го ювілею 2013 року відлили 9 нових дзвонів. Їх створювали стародавнім єгипетським способом. Форми ліпили з кінського волосу та гною, що надало стінкам ідеальної гладкості. Залучили під час виготовлення і комп'ютерні технології – щоб відточити звучання дзвонів. Всі розбиті статуї замінили, додали високий шпиль, а дах заселили демонами і химерами. Будинки поблизу собору знесли, щоб покращити вигляд оновленої будівлі.

Щороку собор відвідують близько 14 млн людей, перед входом вишикується черга. Вхід та екскурсії безкоштовні. Храм діє, щодня тут проводять богослужіння. Щонеділі об 11:30 відбувається міжнародна меса.

Зараз ви читаєте новину «У Соборі Паризької Богоматері немає внутрішніх стін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі