четвер, 10 листопада 2022 07:05

Ляльки "Вулиці Сезам" мали ВІЛ та аутизм

10 листопада 1969 року на американському загальнонаціональному каналі вийшла перша серія освітньої програми для дітей "Вулиця Сезам". Пухнасті ляльки вчать рахувати й читати, в ігровій формі розповідають про цінності суспільства, позитивні й негативні риси характеру, самоповагу, оптимізм, активну життєву позицію.

"Вулиця Сезам" має 1800 персонажів. Найвпізнаваніші ляльки: Зелібоба, Кубік, Бусинка, Велика Птаха, Знак, червоний Елмо, Жабеня Керміт, Ненажера Коржик.

Як пише Time, багато глядачів вважали найкращих друзів Берні та Ерні геями. Творці дитячої програми ж стверджують, що ляльки взагалі не мають сексуальної орієнтації.

2006-го сценарист Тоні Гайс вирішив створити основного жіночого персонажа. Це 4-річна лялька Еббі, яка має аутизм. Завжди вбирається в сукню феї та ходить у спеціальну школу. 2002 року ввели ВІЛ-позитивну героїню Камі. Вона розповідала про епідемію хвороби в африканських країнах. Також іграшки розказували американським дітям про теракти 11 вересня та ураган Катріна.

Автор: AJC.com
  Персонажі "Вулиці Сезам" зліва направо: Елмо, Ерні, Берні, Велика Птаха, Буркотун Оскар, Росіта, ненажерливий Коржик, Гровер, Еббі.
Персонажі "Вулиці Сезам" зліва направо: Елмо, Ерні, Берні, Велика Птаха, Буркотун Оскар, Росіта, ненажерливий Коржик, Гровер, Еббі.

Гостями "Вулиці Сезам" були Майкл Джексон, Робін Вільямс, Леді Гага, Елтон Джон, Наталі Портман. 1990-го Барбара Буш стала першою дружиною президента, яка відвідала шоу. Після неї казки лялькам читали Гілларі Клінтон і Лора Буш. Мішель Обама знімалась у програмі декілька разів. Вчила робити корисний сніданок, саджати квіти й робити руханку.

У 1980-х у "Вулиці Сезам" з`явився персонаж Дональд Грамп. Мав розпатлане біле волосся та помаранчеву шкіру. Ляльки пародіювали Трампа, доки він не став президентом США. На шоу не приходив.

Опитування 1996-го встановило, що 95% американських дошкільнят дивилися шоу до 3 років. 2001 року підрахували, що "Вулиця Сезам" має 120 млн глядачів. Програму транслюють у 140 країнах. В Україні з 2013-го "Вулиця Сезам" виходить на каналі "Сонце".

"Вулиця Сезам" має 189 телевізійних нагород "Еммі" та 11 музичних "Ґреммі".

Зараз ви читаєте новину «Ляльки "Вулиці Сезам" мали ВІЛ та аутизм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі