четвер, 22 грудня 2016 14:57

У Києві Новий рік відсвяткують 40 разів
11

Автор: https://www.facebook.com/
 

У київській галереї D12 відкрилася виставка "Новий рік за 100 років", у рамках якої відвідувачам пропонують відзначати одне з найулюбленіших свят українців щогодини: лише за 2 пари вихідних свято справлять 40 разів.

"За минулий вікенд виставку відвідали не лише тисячі киян, але й гості з понад 10 країн світу, ― розповідає організатор проекту Оксана Панкіна. ― Французи і голландці, американці, греки, поляки, швейцарці разом із нами підняли келих шампанського під бій годинника і гідно оцінили унікальні експонати, присвячені історії Нового року, які ми ретельно збирали по всій країні. Тут і старовинні книжки, присвячені святковим пісням, і оригінальний посуд початку ХХ століття, і пляшка "Боржомі" — символ свята вже понад 125 років, і фотографії старого новорічного Києва, і фігурки Дідів Морозів різних часів. Але головне ― це навіть не відтворені історичні зони. Це атмосфера. На виставці "Новий рік за 100 років" уже живе дух свята, і ми пропонуємо всім на майбутніх вихідних влаштувати репетицію зустрічі Нового року разом із нами!"

Автор: https://www.facebook.com/
 

Інтерактивна експозиція складається з 5 стилізованих зон, які відтворюють новорічну атмосферу різних періодів: від початку ХХ століття, 30-40-і роки, 80-ті і 90-ті роки минулого століття, і до 2017 року.

Автор: https://www.facebook.com/
 

В експозиції "Новий рік за 100 років" понад 200 експонатів: посуд, меблі, картини, килими, ялинкові іграшки, фотографії киян початку ХХ століття, телевізор із 90-х і пластинка "Новорічна дискотека 1989 року". Крім того, на виставці представлені старі листівки, книги про історію Нового року із новорічними рецептами, а також колекція Дідів Морозів різних років, серед яких унікальний експонат із колекції Катерини Ковпак ― Дід Мороз, випущений у Харкові в 50-ті роки. Все це команда художників із декорацій Олександри Патоки і Тати Вербе збирала протягом двох місяців у 12 містах України.

Автор: https://www.facebook.com/
 

"Ми хотіли показати гастрономічні традиції кожного періоду, відобразити, як наші предки насолоджувалися новорічними святами в різні епохи, ― говорить куратор виставки Зоя Звиняцьківська. ― Тому команда бутафорів виготовила і кесарійське порося, без якого не обходився стіл киян на початку ХХ століття, і улюблений для багатьох салат олів'є, який еволюціонував від рябчиків до лікарської ковбаси, і соління, і незамінні на святковому застіллі шпроти, і "Київський торт". А от мандарини на виставці справжні".

Автор: https://www.facebook.com/
 

В окремій зоні розташувався ще один символ Нового року ― триметрова ялинка: вона розповість історію новорічних іграшок від початку ХХ століття до наших днів.

Історико-гастрономічна виставка "Новий рік за 100 років" триватиме до 25 грудня у Галереї D12, вул. Десятинна, 12. Працює щодня з 10:00 до 20:00.
Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «У Києві Новий рік відсвяткують 40 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі