У київській галереї D12 відкрилася виставка "Новий рік за 100 років", у рамках якої відвідувачам пропонують відзначати одне з найулюбленіших свят українців щогодини: лише за 2 пари вихідних свято справлять 40 разів.
"За минулий вікенд виставку відвідали не лише тисячі киян, але й гості з понад 10 країн світу, ― розповідає організатор проекту Оксана Панкіна. ― Французи і голландці, американці, греки, поляки, швейцарці разом із нами підняли келих шампанського під бій годинника і гідно оцінили унікальні експонати, присвячені історії Нового року, які ми ретельно збирали по всій країні. Тут і старовинні книжки, присвячені святковим пісням, і оригінальний посуд початку ХХ століття, і пляшка "Боржомі" — символ свята вже понад 125 років, і фотографії старого новорічного Києва, і фігурки Дідів Морозів різних часів. Але головне ― це навіть не відтворені історичні зони. Це атмосфера. На виставці "Новий рік за 100 років" уже живе дух свята, і ми пропонуємо всім на майбутніх вихідних влаштувати репетицію зустрічі Нового року разом із нами!"
Інтерактивна експозиція складається з 5 стилізованих зон, які відтворюють новорічну атмосферу різних періодів: від початку ХХ століття, 30-40-і роки, 80-ті і 90-ті роки минулого століття, і до 2017 року.
В експозиції "Новий рік за 100 років" понад 200 експонатів: посуд, меблі, картини, килими, ялинкові іграшки, фотографії киян початку ХХ століття, телевізор із 90-х і пластинка "Новорічна дискотека 1989 року". Крім того, на виставці представлені старі листівки, книги про історію Нового року із новорічними рецептами, а також колекція Дідів Морозів різних років, серед яких унікальний експонат із колекції Катерини Ковпак ― Дід Мороз, випущений у Харкові в 50-ті роки. Все це команда художників із декорацій Олександри Патоки і Тати Вербе збирала протягом двох місяців у 12 містах України.
"Ми хотіли показати гастрономічні традиції кожного періоду, відобразити, як наші предки насолоджувалися новорічними святами в різні епохи, ― говорить куратор виставки Зоя Звиняцьківська. ― Тому команда бутафорів виготовила і кесарійське порося, без якого не обходився стіл киян на початку ХХ століття, і улюблений для багатьох салат олів'є, який еволюціонував від рябчиків до лікарської ковбаси, і соління, і незамінні на святковому застіллі шпроти, і "Київський торт". А от мандарини на виставці справжні".
В окремій зоні розташувався ще один символ Нового року ― триметрова ялинка: вона розповість історію новорічних іграшок від початку ХХ століття до наших днів.
Історико-гастрономічна виставка "Новий рік за 100 років" триватиме до 25 грудня у Галереї D12, вул. Десятинна, 12. Працює щодня з 10:00 до 20:00.
Вхід вільний.
Коментарі