неділя, 24 грудня 2006 13:32

У Дніпропетровському музеї виставили картину Рембрандта

Одна з 500 робіт всесвітньо відомого художника Рембрандта зараз виставлена на огляд відвідувачів художнього музею Дніпропетровська.

Жіночий портрет голландського майстра XVII ст. випадково потрапив до музею ще 40 років тому. Лише через десятиліття експерти встановили автора. Приблизна вартість полотна становить кілька мільйонів доларів.

Картина Рембрандта не просто портрет молодої жінки. Її обличчя ніби поділено навпіл. У такий спосіб геніальний майстер світла й тіні намагався показати вічну боротьбу добра та зла.

40 років тому невідомий чоловік приніс цю картину разом зі справжнім мотлохом.

- Прийшов відвідувач, нібито, за консультацією. Приніс дощечку, розколену на 2 частини. На цій дощечці було ледь видно під шаром бруду зображення обличчя, - сказав директор музею Володимир Кулічихін.

Він за символічну платню з власної кишені купив дошку у відвідувача. Самотужки вивчав секрети реставрації. Перші спроби відновити роботу відкрили сенсаційний підпис: "Рембрандт. 1632".

Експертизи, які робили протягом десятків років, підтвердили авторство. Тепер у музеї зберігаються й офорти Рембрандта – різновид гравюри на металі. Щоб побачити ці твори, цінителі прямують сюди з інших міст, адже це єдиний музей в Україні, де можна побачити роботи всесвітньо відомого художника в оригіналі.

Для повноти відчуттів, працівники музею створили спеціальну виставку. Найбільш відомі роботи Рембрандта демонструють навіть на моніторі. Кажуть, насамперед, це подарунок майстру. Цього року Рембрандту Харменсу ван Рейну виповнилося б 400 років, повідомляє "НТН".

Зараз ви читаєте новину «У Дніпропетровському музеї виставили картину Рембрандта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі