понеділок, 29 липня 2024 21:43

У Чернівецькому театрі створять простір для ветеранів у цісарській ложі

Ветеранський хаб у Чернівцях, де воїни, котрі повернулися з фронту, проходитимуть терапію мистецтвом, запрацює у ложі цісаря Франца Йосипа І.

   У обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської невдовзі запрацює унікальний простір, який облаштують у цісарській ложі
У обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської невдовзі запрацює унікальний простір, який облаштують у цісарській ложі

Про це повідомив в коментарі Gazeta.ua голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко.

"Олексій Надкерничний - актор нашого театру і ветеран із бойовим досвідом. Він вступив до лав Збройних сил України, щойно росія почала повномасштабну війну, - сказав Олексій Бойко. - Залишив вдома сина та вагітну дружину і поїхав на фронт у складі десантно-штурмової бригади. Зараз він оговтується від поранення та поступово повертається на професійну сцену. Працює помічником директора театру. Саме до Олексія звернулися ветерани з ідеєю спробувати себе на сцені. Люди, які пройшли жахи війни, хочуть побувати в ролі акторів, спробувати перевтілитися. Жанр може бути різний - від екскурсій театром, до нових вистав та поетичних читань".

  Голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко
Голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко

Як зазначив голова Чернівецької обласної ради, проєкт планується розпочати восени, коли вдасться вирішити всі питання безбар'єрності, доступності та мобільності.

"Більшість моїх знайомих, які пішли воювати, не були професійними військовими. Вони мали цілком мирні професії, любили відпочивати, багато читали та відвідували культурні івенти. Серед побратимів Олексія Надкерничного є хлопці, котрі обожнюють театр. Але, після пережитого на війні, почуваються некомфортно у людних місцях. Та якщо тут буде простір, де захисників завжди чекатимуть, вони зможуть відвідувати репетиції, прем'єри, зустрічатися з акторами й іншими митцями", – додав Олексій Бойко.

Директор Чернівецького театру Іван Буняк каже, що хаб має стати місцем комунікації між воїнами.

"Ідея створити у театрі ветеранський хаб належить актору Олексієві Надкерничному, який сам нещодавно повернувся з війни. За задумом, простір має перетворитися на місце комунікації між воїнами, що повернулися з фронту, і мистецтвом. Тобто ветерани будуть серед організаторів, серед акторів і серед глядачів. Сама цісарська ложа, яка збудована 1905 року й має окремий вхід, не зазнає жодних змін", - каже директор Чернівецького театру Іван Буняк.

Хаб має стати місцем комунікації між воїнами

За його словами, не всі ветерани нині знають про цю ініціативу театру, про його безбар'єрність та бажання працювати з воїнами, які повертаються з війни.

"Репертуар буде різний - створення разових проєктів, від вечорів поезії ветерана війни Скальда до тривалих, де задіятимуть увесь театральний простір", - додав директор.

За словами організаторів ветеранський театральний хаб створюється не для того, щоб відгородити воїнів від іншої публіки, а щоб дати їм можливість адаптуватися і йти далі.

Цісарська ложа у чернівецькому театрі має окремі під'їзд і вхід. Це дозволить зробити її доступною без жодних змін. На локації планують проводити психологічні тренінги-зустрічі, читати поезію та п'єси. Терапія мистецтвом сприяє психологічному відновленню військовослужбовців, певен ветеран і керівник проєкту Олексій Надкерничний. Тож у планах на Буковині - створення вистав за участі акторів, які не мають бойового досвіду, та ветеранів, котрі ніколи не були акторами.

Зараз у Чернівцях готуються до нового сезону, під час якого представлять постановку за творами поета та воїна з Чернівців Сергія Скальда. Він поліг на "Азовсталі" у Маріуполі 2022 року. Твори героя читатимуть вояки, які вже записалися до ветеранського театрального хабу.

Зараз ви читаєте новину «У Чернівецькому театрі створять простір для ветеранів у цісарській ложі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі