Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2012 22:44

У центрі Черкас встановили білий рояль, на якому може грати будь-хто
10

Фото: Фото: Захар Колісніченко

У Черкасах, у сквері за обласною радою 3 липня встановили білий рояль. Потішити живою музикою черкащан взялося КП "Дирекція парків" з ініціативи міського голови Сергія Одарича.

Виготовили каркас музичного інструменту черкаські інженери заводу "Темп", а обшивали рояль композитом місцеві скульптори та дизайнери.

О 17.50 у сквері біля фонтану близько 30 осіб зібралися, щоб почути перші акорди з новинки. Йдуть останні налаштування. Рояль стоїть на сцені-подіумі. На інструменті красується напис "Черкащина". Каркас розміром класичного роялю, звук же видобуватимуть з електропіаніно.

О 18.00 за рояль сідає місцевий музикант. Починає грати класичні мелодії. Час від часу йому аплодують.

"Ми почули здалеку й зайшли. Дуже заворожує, аж мороз по шкірі", - каже 71-річна Лідія Петрівна.

Людей у сквері стає більше. Займають місця в холодку і біля фонтану. На вулиці шалена спека, більше 30 градусів. Багато зібралось і молоді.

"Дуже хороша ідея. Я люблю класичну музику і буду сюди приходити на кожен концерт", - каже Настя, 16 років. Телефонує подрузі і пропонує їй прийти й послухати музику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Черкасах показують "Его" сучасного мистецтва

"Це ж не рояль. Це електронна музика. Я ж не глухий. Але і ця річ потрібна, тим паче молоде покоління виросло на такому інструменті", -говорить 66-річний черкасець Євген Зборовський другові, прислухаючись до музики.

Послухати музику прийшов і міський голова Сергій Одарич. Каже, що білий рояль мав уже давно з'явитися в сквері.

"Я в 56-й раз нагримав і сказав, що якщо рояль не буде грати до серпня – то я буду міняти кадри. У першу чергу, на директора КП "Дирекція парків" Олександра Радуцького, бо йому це завдання ставилося ще три роки тому. От він і з'явився", зазначив мер.

"Для мене є принциповим, щоб на наших майданах почала з'являтися жива музика. Це може бути класика, може бути реп, просто гітара. Я це відчув, коли вперше потрапив у Відень. Там кожних 50 метрів потрапляєш у різну музику. Віднем нам не стати, але хоч трохи наблизитись і заповнити місто музикою хотілося б. Мені б хотілось, щоб будь-який музикант міг прийти і зіграти, а громада буде йому настільки вдячна, щоб він міг і на цьому заробляти. Це нормальна практика, в тому ж Відні. Стоїть той самий футляр від скрипки і кожен може фінансово підтримати виконавця", - додав Одарич.

Концерти планують робити в п'ятницю, суботу, неділю, а потім, можливо, рояль буде грати кожного вечора до 21-ї чи до 22-ї години, щоб не створювати дискомфорт для людей, які живуть поруч.

Електропіаніно вийматимуть із корпусу після концертів. Рояль стоятиме в сквері аж до холодів.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Черкас встановили білий рояль, на якому може грати будь-хто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі