пʼятниця, 04 березня 2011 11:37

Томенко знайшов час на першу біографію Тараса Шевченка

У Києві презентували перевидання книги Михайла Чалого "Життя і твори Тараса Шевченка".

Це одна з перших біографій Кобзаря, написана його товаришем Михайлом Чалим, яка останній раз видавалася у 1882 році.

Виданню книги сприяв Фонд Миколи Томенка "Рідна країна" та секретар Постійної комісії Київради з питань освіти та науки Олексій Давиденко.

Особлива значимість цієї книги полягає у тому, що Михайло Чалий особисто знав поета. Він познайомився з Тарасом Шевченком у 1859 році, і з цього часу неодноразово з ним зустрічався та листувався. Чалий допомагав Шевченку за життя, а згодом брав активну участь у його перепохованні в Україні, зазначено на сайті "Рідна країна".

Микола Томенко, презентуючи це видання, відзначив, що серед видань ХІХ століття, очевидно, це одна з найкращих біографій Кобзаря, яку потім брали за основу інші біографи поета.

"Жодна нова біографія Тараса Шевченка у ХІХ-ХХІ століттях не виходила без використання дослідження Михайла Чалого", - наголосив він.

Микола Томенко закликав у ювілейний рік 150-ї річниці повернення Тараса Шевченка в Україну ще раз перечитати його твори.

"За будь-яких обставин найкращий спосіб зрозуміти величну постать Тараса Шевченка – ще раз по новому його перечитати", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Томенко знайшов час на першу біографію Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі