пʼятниця, 30 листопада 2012 17:08

Тіла страчених в'язнів у Білорусі родичам не повертають
7

Фото: Фото: Євген Борісов

30 листопада у Львові провели акцію проти смертної кари у Білорусі. Таку акцію активісти Amnesty International зробили на знак солідарності з Любов'ю Ковальовою – матір'ю Владислава Ковальова, страченого у березні 2012 року в Мінську.

"Хлопця звинуватили у тероризмі. Експерти з ООН підтвердили, що цей вирок не був проведений згідно з міжнародними стандартами. Після цього мати хлопця почала активно вести правозахисну діяльність – домагається повернення тіла сина від влади Білорусі. Нажаль, у Білорусі, коли страчують людину, її тіло не повертають і місце поховання не оголошують родичам", - розповів прес-секретар Amnesty International Богдан Овчарук.

У центрі Львова недалеко від Площі Ринок молодь розгорнула стрічки, які символізують непереривність життя. Стрічки були різних кольорів – синього, жовтого, червоного та зеленого.

Кожен охочий підходив фотографуватись, тримаючись за стрічку, на знак солідарності.

Більше 10 молодих активістів, одягнутих у жовту жилетку з надписом назви організації, пропонували перехожим фотографуватись та підписуватись проти смертної кари. На лавках біля місця проведення акції розклали таблички чорного кольору "Зупинимо смертну кару".

Перехожі охоче зупинялися та фотографувались зі стрічками.

"Я навіть не знала, що в Білорусі таке твориться – людей страчують. Нам таке треба з владою робити, а то пішли служити народу, а служать тільки собі і своїм кишеням", - зазначила 46-річна львів'янка Ольга Несторенко.

Як пояснили активісти, з цих фотографій складуть великий колаж, який надішлють Любові Ковальовій у знак солідарності.

За словами учасника акції, Львів приєднався до Всесвітньої акції захисту прав людини. Таку акцію організація назвала "Міста за життя".

"Amnesty International виступає проти смертної кари у всіх країнах. Ми вважаємо, що це повне заперечення прав людини. Це жорстоке і умисне вбивство людини, яке санкціонується державою і воно є прямим порушенням  загальної декларації про права людини", - заявив Богдан Овчарук.

Активісти також візьмуть участь у підсвічуванні каплиці Боїмів, що відбудеться о 17:00 в рамках всесвітньої ініціативи "Міста за життя – Міста проти смертної кари", до якої долучилося місто Львів.

 

Зараз ви читаєте новину «Тіла страчених в'язнів у Білорусі родичам не повертають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути