середа, 17 квітня 2013 18:08

Табачник схвалив підручник з історії про протистояння "шахтарів" і "хохлів"

У навчальному посібнику для учнів 9 класу "Історія рідного краю (Донеччина з кінця ХVIII до кінця ХIX століття)", виданому в 2012 році, історію Донецької області пропонують вивчати на прикладах протистояння у регіоні "шахтарів" і "хохлів", описаних в літературі.

Про це повідомляє користувач Facebook Євген Шаповалов.

У підручнику наводиться нарис "Невінчана губернія", який ймовірно є уривком однойменного роману Станіслава Калиничева, присвяченого історії Донецької області напередодні Жовтневого перевороту 1917 року. Наводимо деякі уривки з цього нарису:

"Запитайте у місцевого хохла, що це за" Невінчана губернія ", де вона знаходиться. Хохол похмуро насупиться і, дивлячись у бік, скаже:
- Не чули ми про таку губернію.
Запитайте про те ж шахтаря; він лукаво усміхнеться.
- Чули теж? Це наша найбільша і є, Єкатеринославська.

Прийшло нове життя і повернуло все догори дном. Перед місцевою дівчиною стоять на вибір двоє: з одного боку - свій брат хохол, неповороткий мужик, з іншого - розв'язний, веселий шахтар: з ним жити - працювати не потрібно, одягатися будеш, як бариня, кожен день можна чай пити. Шахтар, хоч йому і їсти нічого, а два рази на день чай п'є неодмінно ."
"І біжать дівчата з рідних сіл на рудники, біжать, трохи тільки підростуть, біжать і заміжні жінки. Де не з'являться шахтарі, скрізь хохляцька сім'я тріщить і розпадається ".

"Хохли вміють жорстоко мститися".

"Взагалі ворожнеча між шахтарями та місцевими хохлами вкрай жорстока, шахтарі при кожному зручному випадку колотят хохлів, хохли - шахтарів. Це два ворогуючі табори, які не знають між собою перемир'я ".

Цей навчальний посібник схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах комісією з історії науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Науково-методичну редакцію підручника проводив начальник управління освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук Юрій Соловйов.

Як повідомляв сайт donbass-info.com, 25 червня 2012 цей навчальний посібник було представлено на засіданні Юзівського ділового клубу, яке проходило в одному з пивних ресторанів Донецька.

Книга видана накладом 2000 примірників за особисті кошти донецьких бізнесменів.

Зараз ви читаєте новину «Табачник схвалив підручник з історії про протистояння "шахтарів" і "хохлів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути