Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 15:10

Справа Шеремета, беркутівці та інші проблеми сучасної України. "Бумбокс" презентував новий кліп

Справа Шеремета, беркутівці та інші проблеми сучасної України. "Бумбокс" презентував новий кліп
Для кліпу "Ангела" солісту "Бумбокса" Андрію Хливнюку зробили 16 татуювань. Фото: Артур Радько, Олексій Чарей

Гурт "Бумбокс" випустив кліп на пісню "Ангела". Входить до першої частини подвійного альбому "Таємний код: Рубікон".

"Спонтанно виникла ідея поєднати українські реалії з голландським живописом епохи Ренесансу, - каже вокаліст "Бумбокса" Андрій Хливнюк. - Суть натюрморту - не показати гарно намальовані квіти і їжу в посуді. Це зашифровані послання. У той час автори не могли напряму критикувати суспільство. На них тиснула церква. Зараз немає цензури, проте мовчимо про несправедливість та болючі теми. Тому я обрав такий спосіб - закодував послання в картину. Розширюємо рамки кліпу від суто ліричного до соціально значущого. Це незвично для попмузики. Часто вона - для розваги. Але мистецтво має порушувати питання. Вважаю це обов'язком усіх митців. Вони не можуть існувати окремо від подій у країні.

Уважний глядач побачить відсилання до проблем сучасної України. Зокрема, справи Шеремета, відсутності вироку беркутівцям. Їх іще багато, та всі об'єднані однією темою - темою несправедливості. Органи влади, що мають захищати наші права, навпаки їх порушують. В Україні діє насильство на всіх рівнях. Від війни на сході до звичайних квартир. Подивіться статистику побутового насилля. Шрами та опіки в кліпі - це все символи цього жаху".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніде не хочеться так любити, як на війні - режисерка фільму "Погані дороги"

Музиканту зробили 16 татуювань авторства Романа Сагайдачного. Ескіз переводили на спеціальну плівку, яку на зйомках клеїли на шкіру. Так само зробили синці від наручників, опік на плечі й закривавлену пов'язку на торсі. Одне татуювання справжнє. Роман Сагайдачний в кадрі набив режисеру кліпу Стасу Гуренко закреслене слово "АНГЕЛ".

"Ми зняли абсолютно диявольське відео, - каже режисер Стас Гуренко. - Щоб помітити всі деталі, доведеться переглядати і ставити на паузу. Кожен предмет має своє значення, з деякими пов'язані реальні історії з життя нашої країни. Надихалися голландськими й іспанськими натюрмортами XVI-XVII століть. Навіть на етапі корекції сиділи з альбомом Хуана ван дер Хамена, запозичуючи з його робіт конкретні кольорові й експозиційні рішення".

Альбом "Таємний код: Рубікон" вийшов 12 вересня 2019-го. Текст "Ангела" написав Андрій Хливнюк. Приспів узятий з пісні гурту "Крихітка". Її учасниця Саша Кольцова переспівала рядки для "Бумбокса".

– "Ангела" нагадує про український рок другої хвилі, - каже Андрій Хливнюк. - За останні десятиліття виринали й пірнали в нікуди маса пісень і проєктів. Які з них залишаться й будуть у нашій фонотеці – от запитання.

Зараз ви читаєте новину «Справа Шеремета, беркутівці та інші проблеми сучасної України. "Бумбокс" презентував новий кліп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі