пʼятниця, 23 лютого 2018 19:09

Собаки тягнули візок з портретом Сталіна по Берліну

Собаки тягнули візок з портретом Сталіна по Берліну
Фільм режисера Сергія Лозниці "День Перемоги" показали на Берлінале. Фото: Deutsche Welle

На Берлінському міжнародному кінофестивалі відбулася прем'єра документального фільму режисера Сергія Лозниці "День Перемоги".

Документальна стрічка знята 9 травня 2017 року в берлінському Трептов-парку під час меморіальних заходів, присвячених перемозі над нацизмом у Другій світовій війні. Весь день камера фільмує учасників подій. Це байкери з Росії "Нічні вовки", у шкіряних куртках з георгіївськими стрічками, німецькі "рейхсбюргери", які вважають, що Друга світова ще не скінчилася, і кличуть Путіна на допомогу, і діти у радянській військовій формі. Багато мігрантів з колишнього Радянського Союзу. Дві собаки вельш-тер'єри по Берліну котять візок з портретом Сталіна, в який встромлені червоні прапори з серпом і молотом, на грудях у них значки "Новоросія". Стрічку показали в програмі "Форум". Її центральною темою є політичне кіно.

"На екрані відбувається якийсь дикий варварський карнавал. Там перемішано все. Купа людей, що одягнені в форму радянських піхотинців 1940-х років. Пари, які весело танцюють вальси під траурні пісні періоду Другої світової війни. Кожна відома пісня переспівана в кількох різних варіаціях. Карнавал цей монументальний. Один за одним йдуть кадри барельєфів з героїчними, мужніми радянськими воїнами, партизанами, жертвами війни. Лозниця показує їх перебивками. Всі дії врешті схожі на велетенський ритуал, з жертвопринесеннями: наприкінці показано, як люди складають квіти на олтар. Це язичницьке дійство, схоже на дохристиянські культи з масовими принесеннями жертв богам, танцями, піснями. Тільки замість віри у поганського бога — віра у велику перемогу. Про її причини, наслідки, про реальний масштаб жертв ці люди нічого не знають. І судячи з усього знати не хочуть, - каже кінокритик Дмитро Десятерик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Берлінале показали фільм української режисерки

"День Перемоги" - перша робота Лозниці, яка показана в рамках Берлінале. Попередні його фільми були представлені в Каннах і Венеції.

"В Західній Європі, та й у будь якому розвиненому демократичному суспільстві ти можеш виражатися, як тобі завгодно. Поки твоє самовираження не обмежує свободу інших. Те, що там портрети Сталіна мерехтять, ну так у цьому меморіалі золотом відлиті його цитати. Це законів Німеччини не порушує, тому може відбуватися. Дійство таке масове, бо в самому лише Берліні живе понад 200 тисяч російськомовних людей — вихідців з СРСР. І у багатьох з них є сантименти. Я знаю одну пані, яка ходила у той парк на 9 травня, причому вона антисталінських та антипутінських переконань. Цей день важливий для багатьох. В тому числі, й для тих, хто нинішню політику Росії не підтримує. Там у фільмі кадри є, коли людина з георгієвською стрічкою фотографується з синьо-жовтим прапором. І жодного розриву шаблону немає", - каже кінокритик.

Сам режисер на показ приїхати не зміг, бо знімає у ці дні ігровий фільм в Україні під назвою "Донбас". Замість нього фільм представили його донька Валерія Лозниця та оператор фільму Джессе Мазух.

"По формі цей фільм зроблений так само як і три попередні роботи режисера - "Майдан", "Подія" і "Аустерліц", які присвячені різним історичним подіям. Це завжди один і той же тип зйомки — нерухома камера, загальні і середні плани. Немає крупних планів та конкретних наскрізних героїв. Хоча цей фільм схожий по формі на "Майдан", він його діаметральна протилежність. У фільмі "Майдан" Лозниця показує, як повсталий народ, його свідомі громадяни пишуть свою історію власними руками. У "День Перемоги" він показує, як люди всіляко уникають історії, як її фальсифікують, підмінюють її ідеологією і пропагандою та порожніми ритуалами. Цей фільм - антитеза "Майдану". Він про те, що люди не хочуть знати правду", - каже Дмитро Десятерик.

Про роботу над фільмом "Лагідна" Сергій Лозниця розповів під час майстер-класу "Режисура ігрового кіно" на VIII Одеському міжнародному кінофестивалі.

Зараз ви читаєте новину «Собаки тягнули візок з портретом Сталіна по Берліну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі