Ексклюзиви
понеділок, 15 лютого 2021 13:32

Зняли кіно про булінг в Україні

Зняли кіно про булінг в Україні
Акторка Анна Жураківська у фільмі "Сіль для моря" грає 14-річну Лізу. За сюжетом, стає об'єктом булінгу і втрачає сенс життя. Фото: facebook.com

Трейлер короткометражної драми про булінг "Сіль для моря" виклали у мережу. Ролик з'явився на YouTube-каналі Держкіно України.

Головна героїня - 14-річна Ліза. Після втрати сестри-близнючки переїхала до бабусі. Намагається знайти друзів у новій школі, але стає об'єктом цькування, за сюжетом.

В основі сценарію - книжка львівської письменниці Анастасії Нікуліної "Сіль для моря, або Білий Кит".

За словами творців фільму, головна ідея – показати сучасним підліткам, що вони не самотні. Що від булінгу є захист і про проблеми необхідно говорити вголос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили дату прем'єри українського спортивного фільму - трейлер

"2017 року в інтернеті я побачила жорстоке відео, де група дівчат-підлітків намагалася повісити іншу. Річ була лише в тому, що кривдницям не сподобалися її слова, - каже режисерка Сніжана Гусаревич. - Це відео шокувало мене. Я не розуміла, чому в українській культурі так мало про це говорять. Вирішила знімати кіно на цю тему.

Перед тим, як почати писати сценарій, поспілкувалась із 10 підлітками у віці 9–16 років. Більшість із них зазнали булінгу. Одна з них - моя донька. Думаю, батькам важливо не просто питати в дитини: "Як справи?", але й розмовляти з нею та будувати довірливі стосунки".

Головну роль виконала Анна Жураківська з Івано-Франківська, яка торік зіграла у стрічці Наталки Ворожбит "Погані дороги".

"Сіль для моря" - ігровий дебют режисерки Сніжани Гусаревич. Раніше займалася документальними проєктами та знімала соціальну рекламу.

Над картиною працювала жіноча знімальна група. Операторка - Таня Дуднік, художниця-постановниця - Марія Мойсеєнко, кастинг-директорка - Яна Суська. Продюсерка - Поліна Герман. 2019-го проєкт став одним із переможців 11-го конкурсного відбору Держкіно.

"Час обмежений, тому втиснути у фільм весь сюжет було нереально. Але є основні акценти, - говорить авторка роману "Сіль для моря" Анастасія Нікуліна. - Перші кадри, і мене заносить у школу. Все настільки реально, що я не можу повірити. Без вигадок. Так, як було, мабуть, у кожного 11-класника.

Від діалогів хочеться одночасно сміятися, затуляти очі і лаятися. Бо вони настільки життєві, що ти тільки такий: бл*ха… Реально? Реально!

На фінальній сцені сиділа мовчки і дивилась перед собою. Я зависла. Мені розповіли мою історію у гострих спалахах. І закінчили її так, щоб ти не забув це відео".

Зараз ви читаєте новину «Зняли кіно про булінг в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі