неділя, 22 травня 2011 14:26

Померла художниця Олександра Прахова

Померла художниця Олександра Прахова

20 травня померла українська художниця Олександра Прахова.

- Інсульт стався 12-го травня, напередодні її дня народження. Тиждень у комі. У п`ятницю о 20.00 вона вже була не з нами - каже куратор Музею сучасного мистецтва України Тетяна Грущенко.

Прощання з художницею пройде у Володимирському соборі у Києві з 10:40 в понеділок.

Остання виставка Олександри тривала до минулого тижня. З 14 квітня до 15 травня у столичному Музеї сучасного мистецтва України були представлені 30 живописних робіт художниці на полотні та папері, написані за останні роки.

13 травня Олександрі виповнилося 61. Художниця народилася в Києві. Її прадід, мистецтвознавець Адріан Прахов керував розписами Володимирського собору у Києві. Прабабуся Емілія Прахова була моделлю для Михайла Врубеля в іконі „Богоматір з немовлям" у Кирилівській церкві в Києві.

Олександра була серед найуспішніших українських майстрів книжкової ілюстрації 70-х – 80-х. Згодом здивувала всіх композиціями-каліграфіями і соковитими колористичними рішеннями натюрмортів. У 1998 – 2004 працювала арт-директором галереї "Університет" при Київському державному університеті імені Тараса Шевченка, де колись викладали її прадід Адріан Прахов та її батько – учений географо-ботанік Микола Прахов.

Олександра здійснила там понад 70 блискучих арт-проектів. Здобула численні мистецькі нагороди, зокрема: гранти концерну "Міцубісі" (Японія), від Центру сучасного мистецтва Сороса. Її твори є у музейних і галерейних колекцій України, Росії, Японії, США, Німеччини, Франції.

Зараз ви читаєте новину «Померла художниця Олександра Прахова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі