пʼятниця, 18 листопада 2011 17:20

Шевченківські художники-лауреати змогли показати тільки по одній роботі
11

Фото: Фото: Андрій Шматов

16 листопада у столичній галереї "Хлібня" відкрили виставку художників-лауреатів Шевченківської премії. Її присвятили 50-річчю державної нагороди. Показали картини і скульптури 60-ти майстрів. Організатори кажуть, що взяли по одній роботі кожного через брак місця у галереї.

"Я важко отримував премію. Мав 8 конкурентів. Це були поважні художники з різними званнями, - каже лауреат премії 2004 року київський графік Сергій Якутович. - 1999-го я повернувся з Іспанії — працював там 3 роки. Юрій Іллєнко запросив мене художником-постановником до свого фільму "Молитва за гетьмана Мазепу". Після роботи над стрічкою, я зробив серію графічних малюнків "Мазепіана". Я був переконаний, що достойний отримати премію за цю роботу. Усі здивувалися, коли мені її дали. Бо живу поза всякими спілками художників. Крім того не мав лобі у Шевченківському комітеті".

Сергій Якутович четвертий рік є членом Шевченківського комітету.

"Митці, варті премії, не грають у цю гру. Тому немає з чого вибирати. Цього року премію не присудили жодному художнику. Я був дуже засмучений. Бо як раз трапилися такі, кому можна було її дати. Вчора відбулося перше засідання комітету. Я подивився на імена претендентів і одразу запропонував відкинути тих, кому нічого не світить. Не хочеться гаяти часу. Ні — таки їх залишили. І ще півроку триватиме "ля-ля-ля", бо там кожен лобіює своїх. Я лобіюю надбання української культури. Тому ми не можемо ніяк підняти престиж Шевченківської премії. Вона живе, як ця країна".

Батько Сергія Якутовича, Георгій Якутович, двічі отримував Шевченківську премію — за ілюстрації до "Повісті минулих літ" і роботу художника-постановника у фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків".

Виставка триватиме до 27 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківські художники-лауреати змогли показати тільки по одній роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі