Ексклюзиви
пʼятниця, 20 липня 2018 07:08

Сердитий день: традиції та заборони свята Перуна
11

20 липня щороку відзначають День Святого Перуна. Це свято старих слов'ян, присвячене повелителю грози. Сьогодні прийнято розпалювати вогнище біля води, веселитися, молитися під старими дубами.

На День перуна влаштовують масові гуляння на цілу ніч
Фото: hiveminer.com
На День перуна влаштовують масові гуляння на цілу ніч
На День перуна влаштовують масові гуляння на цілу ніч
На День перуна влаштовують масові гуляння на цілу ніч
На День перуна влаштовують масові гуляння на цілу ніч

За легендою, Перун, син головного бога Сварога, посланий на землю у вигляді блискавки та грому. Його зображують срібночубим, золотовусим, з вогненними стрілами, золотим луком та важким молотом у руках. Бог роз'їжджає на золотій колісниці, в яку запряжено 9 крилатих золотих коней. Коли у небі сильна гроза, вірили, що це син Сварога розганяє нечисть, яка замуровує хмари і не дає дощу впасти. Слов'яни вважали, що людина вбита блискавкою ставала його братом.

На свято Перуна люди йшли до води або багаття і співали про громовержця. Наймолодша і найвродливіша дівчина ставала розпорядницею свята, її звали Дівою вогню. Святою водою з 9 криниць вона мала окропити усіх присутніх, щоб очистити від гріхів. Красуня була Дівою аж до наступного свята грому. У травні вона ставала Додолою - нареченою Перуна. Протягом року за її участі проводили усі обряди.

В народі це свято називали "сердитим днем". Суворо заборонялися будь-які фізичні роботи: не можна орати землю, виганяти худобу. Не дозволяли зустрічати День Перуна в ношеному вбранні. За 8 днів до події жінки мали пошити новий одяг для всієї родини. Обов'язково робили свіжий сир та варили пиво, бо це улюблені страви Перуна. Обрядове вогнище розпалювали лише дубовими дровами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти розкопали "сокиру Перуна"

День громовержця пов'язували із святом Івана Купала. Вважали, що папороть цвіте, бо Перун посилає на неї блискавку. Саме тому 6-7 липня часто псується погода, йде дощ, стаються землетруси.

Повелитель грози має власне число - 9. Перед довгою дорогою мандрівник мав сказати "йду на 9 років", тоді великий Перун супроводжуватиме його весь шлях.

Сучасні українці також люблять відзначати свято грому. Збираються у лісі біля води, запалюють вогнище. Люди одягають вишиті сорочки, співають обрядові пісні, язичницькі молитви, водять хороводи, проводять показові бої та змагання. Наймасовіші гуляння в цей день влаштовують на острові Хортиця в Запоріжжі. Святкують цілу ніч.

У ніч на 1 листопада у центрі Києва невідомі спиляли статую ідола старослов'янського бога Перуна. Дубовий стовп стояв на Старокиївській горі, поруч із національним Історичним музеєм та Пейзажною алеєю. На місці від триметрового стовпа залишився півметровий пеньок.

Зараз ви читаєте новину «Сердитий день: традиції та заборони свята Перуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі