Ексклюзиви
пʼятниця, 30 жовтня 2015 13:35

Серце Леніна і оголені жінки - у ПінчукАртЦентрі відкрили нову виставку
16

Фото: Тарас Подолян

29 жовтня у столичному ПінчукАртЦентрі відкрилася виставка номінантів на отримання премії однойменного фонду. На адресу конкурсу надійшло 800 заявок. Обрали 16 номінантів.

"Уламки пам'ятників Леніну шукала кілька місяців по всій Україні. Виявилося, що зробити це — дуже важко. В адміністраціях і сільських радах люди відчувають страх перед цією темою. Вважають, що згадки про Леніна можуть стати причиною покарання чи репресій", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua художниця Євгенія Бєлорусець. На виставці показує свій проект "Зберемо голову Леніна".

У залі розмістила уламки від пам'ятників Володимиру Іллічу: ноги, ніс та вуха. На стіну повісила 7 фотографій. На одній — оголена жінка витирає мокре волосся рушником, на іншій — шахтар із вимазаним обличчя палить цигарку.

"У радянські часи пам'ятники Леніну, як символу влади і тоталітаризму, були недоторканими. Будь-яке порушення цілісності цього об'єкту вважалося радикальним антирадянським актом. Зараз все навпаки. Збереження пам'ятника Леніна у цілісності вважають радикальним революційним актом", - додала вона.

Харківський художник Іван Світличний для виставки створив проект "Переосмислення". Посеред темного залу стоять дві багатокутні фігури із білого пластику. Лунають пискливі звуки, на стінах мигають лампочки

"Показав егоїстичне приміщення, яке вирішує свої проблеми за допомогою глядача. Це - середовище - мій головний мозок, 3-вимірні об'єкти - його помилки", - розповів художник.

"Цей проект давався важко, - каже він. - Останні два місяці постійно чув ці звуки і побачив це миготливе світло. Тепер знаходитися всередині цього об'єкту вже не можу", - додав він.

В одному із залів посередині стоїть двоспальне ліжко. Над ним на стелі показують фотографії з оголеними жінками. Біля ліжка - журнальний столик із попільничкою із недопалками, 3-літрова банка із дитинчам акули та "Капітал" Карла Маркса. За червоною ширмою — ванна. На підвіконні стоять чоловічі черевики, на дзеркалі чорним маркером записаний номер телефону. Це — інсталяція львівської художниці з псевдонімом Кinder Album. Своє справжнє ім'я вона приховує.

"Художниця стирає межу між особистим і публічним світом. Особисте стає публічним, але лише у вигаданому художницею світі. Вона пропонує кожному подумати, що для нього означає відкритість. Над ліжком є фотоапарат. Кожен може тут розслабитися і сфотографувати. Художниця пропонує усім надсилати їй ці знімки. Вибрані нею фотографії займуть своє місце в експозиції", - поділилася куратор виставки Тетяна Кочубінська.

Виставка триватиме до 10 січня наступного року. Переможців оголосять цьогоріч у грудні. Володар першої премії отримає 100 тис грн, другої та третьої — по 25 тис грн.

Зараз ви читаєте новину «Серце Леніна і оголені жінки - у ПінчукАртЦентрі відкрили нову виставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі