Ексклюзиви
вівторок, 01 вересня 2015 14:50

"Сенцов вийде раніше. Російський режим так довго не протягне" - продюсер

"Сенцов вийде раніше. Російський режим так довго не протягне" - продюсер

"Коли вийде на свободу Олег Сенцов?" - на це питання відповідають політологи, колишні політв'язні, кінодіячі та друзі режисера у новому номері журналу "Країна". До 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму засудили 39-річного режисера Олега Сенцова. Таке рішення 26 серпня виніс російський суд у Ростові-на-Дону. Сенцова разом із активістом Олександром Кольченком звинувачують у організації терактів у Криму. Після оголошення вироку обвинувачені заспівали гімн України.

"Я вірю, що він вийде раніше, - каже продюсер Анна Паленчук. - По-перше, режим російський так довго не протягне. По-друге, ми робимо все, щоб він вийшов раніше. І Олег знає, що колеги його не покинуть. Коли виносили йому вирок, проходив пікет під російським посольством. Туди прийшли мабуть що всі кінематографісти, хто в Києві був. Це така сила, громада, яка вболіває за талановиту людину, яка не може сидіти у тюрмі, а має творити. Мусить випускати нові фільми. Думаю, що досвід, який зараз Олег здобуває, зробить з нього великого режисера".

Рік тому Анна Паленчук провела Тижні українського кіно на підтримку Сенцова у столичному кінотеатрі "Кінопанорама".
"Тоді зали ломилися від кількості охочих подивитися фільми. Потім ми це провели у 10 містах України. На початку року - у Тбілісі, а минулого місяця - у Берліні. У Берліні запросили представників Європейської кіноакадемії, Берлінського кінофестивалю. Всі висловилися на підтримку Олега. Покази пройшли із аншлагом, було дуже багато німців - не тільки українська громада. Це все відбувалося у культовому кінотеатрі Babylon у самому серці Берліна. Всі ми знаємо, як добре працює російська пропаганда в Європі, і особливо у Німеччині. Нам трошечки вдалося зменшити її вплив. Німці приходили з одним розумінням, а виходили з іншим. Всі покази були з модерацією. Було би дуже гарно зробити ще в Америці на підтримку Сенцова захід".

Разом із режисером Олесем Саніним Анна Паленчук ініціювали видання збірки оповідань Олега Сенцова. Книжка вийшла у київському видавництві Laurus.
"Добре знаю Олега і він мені періодично надсилав свої сценарії, - ділиться Анна Паленчук. - Після Тижнів українського кіно ми дуже плідно співпрацювали з двоюрідною сестрою Олега Наталією Каплан, яка живе в Москві. Саме їй ми передавали всі гроші, які в нас були після показів. Наталя сказала, що для нього дуже важливо, щоб не тільки люди дивилися кіно, а ще й були опубліковані оповідання. І вона надіслала мені їх десь взимку. Я прочитала і була здивована. Олег - дуже талановита людина, не тільки в режисурі, а ще й як письменник. Адже всі його сценарії були з такою легкістю написані, що їх можна було читати, як роман. Це дуже якісний рівень. Коли прочитала ці оповідання, навіть не повірила, це був такий цілісний текст. Потім знайшли видавництво. Насправді, хотіла б щоб Олег сам презентував цю книгу. Зараз вона продається з великим аншлагом"

Анна Паленчук зазначає, що видаватимуть і наступні твори Сенцова.

"Олег - герой нашого сьогодення. Який може не тільки так тримати слово у суді, у тій атмосфері, де важко висловити свої думки. Це талановита людина, яка зняла успішний артхаузний фільм за власні кошти. Перший фільм Олега "Гамер" зроблений дуже кінематографічною мовою. Із перший кадрів зрозуміло, що дивишся фільм потужний, із багатьма смислами. І герой, який теж стає на певній межі і не знає, як далі діяти - це дуже близька ситуація для кожного з нас. Універсальна історія, знята в Сімферополі російською мовою, потім дубльована українською. Була на багатьох світових фестивалях. Це альтернативна режисура. Бо є модель, коли режисер закінчує вуз, намагається взяти держфінансування на перший фільм. Але Олег у цю модель ніяк не потрапив. Він продав свій комп'ютерний клуб, зняв за власні кошти цей фільм. Насправді це робив для глядачів і для себе. Талановита людина не може не творити. Це найбільше зло для талановитої людини - не творити".

Перед ув'язненням Сенцов працював над новим фільмом "Носорог".

"Це дуже цікава історія про бандита, яка починається у 1990-тих. Цей бандит проходить школу виживання, яка робить його людиною з рогом. Потім стається те, що стається - не розкриватиму всього. Це дуже потужний сценарій, актуальний зараз. У ньому Олег пророчив дещо. Тому що насправді людина, яка змінює свої цінності практично на 180 градусів, як це зробив його герой у "Носорозі", - це те що відбулося із Україною.
Не було би Солженіцина, якби він не був у ГУЛАГу. Без репресій не було б покоління молодих, які вийшли на Майдан, бо в них ментальна пам'ять спрацювала - не робити так, як хоче влада. Впевнена, те що відбувається зараз з Олегом, як би страшно це не було, зробить з нього великого режисера. Який не просто буде героєм нашого часу, а буде героєм у світі. Бо це вже історія".

Зараз ви читаєте новину «"Сенцов вийде раніше. Російський режим так довго не протягне" - продюсер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі