субота, 26 листопада 2011 12:10

Роздобудько та Роговцева розповіли як їхні сім'ї пережили Голодомор

Роздобудько та Роговцева розповіли як їхні сім'ї пережили Голодомор

Сьогодні, 26 листопада, Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932-33-х років. Письменниця Ірен Роздобудько та акторка Ада Роговцева розповіли як їхні сім'ї пережили великий голод.

"Мої бабуся й дідусь із села Червоний Кут, що під Харковом. На час голоду мали по 20 з чимось років, вже одружені були. Але маму народили аж 38-го. Вчилися в Харкові. Навіть фото тих років збереглось: стоїть дідусь, худющий, кістки шкірою обтягнуті й лисий. Вони не розуміли, що насправді коїться. Свято вірили, що все, що відбувається — правильно й треба просто багато працювати й перетерпіти важкі часи. Ніколи не чула від них дисидентських розмов про політику. Ніколи не говорили про це, боялися навіть згадувати. Баба обмовлялась тільки, що якусь макуху товкли, лушпиння від буряків варили, а детально нічого не розповідала. Потім все життя дуже багато бабуся готувала їжі й великі запаси харчів робили", - розказала Ірен Роздобудько.

Сімя Ади Рогоцевцевої врятувалася, виїхавши з України.

"У голод мама була вагітна моїм старшим братом. 33-го він народився. Тато врятував її. Йому пощастило поїхати у Молдавію працювати на сільгосптехніці. І її забрав із собою. Йому видавали пайок: цукерочки — такі маленькі зім'яті подушечки, як грудки землі й трохи хліба. Він не їв, а ніс його мамі. І вона на тому вижила. А на Сумщині, звідки ми родом, всі вже пухли у той час", - зазначила акторка.

Зараз ви читаєте новину «Роздобудько та Роговцева розповіли як їхні сім'ї пережили Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі