четвер, 23 січня 2014 13:17

Роман Коваль презентував новий роман у Київраді

Цього тижня письменник Роман Коваль у революційній Київраді презентував свій новий роман "Шевченкіана Михайла Гаврилка". Написав і видав її під час революційних подій на Майдані.

"Поштовхом стала дата — 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Саме до цієї дати вирішив написати книжку про автора першої шевченкіани Михайла Гаврилка. Він боровся за Шевченкову Україну. Ця боротьба триває досі. Писав недовго. Почав 15 листопада, а закінчив 10 грудня. Перед цим видав книжку "Михайло Гаврилко: і стеком і шаблею". Значна частина матеріалу  в мене була", - розповів Роман Коваль кореспонденту Gazeta.ua.

"До того, як почав збирати інформацію про Михайла Гаврилка, матеріалу мені явно бракувало. Мав всього 2 його фотографії і 3-4 не дуже якісних знімки його робіт. Та за кілька місяці кропіткою роботи, вже мав 84 фотовідбитки його робіт", - додав він.

Книга вийшла у вінницькому видавництві накладом 500 примірників.

"Книжка досить коштовна. Можна сказати, що це фотоальбом, надрукований на якісному папері", - сказав Роман Коваль.

Нагадаємо, що Михайло Гаврилко 20 років увічнював Кобзаря в погруддях, пам'ятниках, барельєфах, медальйонах та листівках. Шевченкіану він творив у несприятливих умовах революційного підпілля, тюрем, еміграції, війни 1914 – 1918 років та російської окупації. Імперці знищили значну частину робіт Гаврилка, а його самого спалили живцем в топці локомотива на станції Полтава восени 1920 року. На його ім'я була накладене табу. Понад століття про Гаврилка нічого не було відомо.

У книгарнях книжка Романа Коваля коштує близько 80 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Роман Коваль презентував новий роман у Київраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі