Ексклюзиви
пʼятниця, 10 червня 2022 20:04

"Зруйновані або суттєво пошкоджені": культурологиня створила розмальовки зі знищеними пам'ятками
12

Культорологиня створила розмальовки з зображенням будівель, зруйнованих армією РФ
Фото: Фото - Олег Гриб
Культорологиня створила розмальовки з зображенням будівель, зруйнованих армією РФ
Культорологиня створила розмальовки з зображенням будівель, зруйнованих армією РФ
Культорологиня створила розмальовки з зображенням будівель, зруйнованих армією РФ
Культорологиня створила розмальовки з зображенням будівель, зруйнованих армією РФ

Із 24 лютого 2022 року в Україні триває повномасштабна війна, яку розв'язала країна-агресорка Росія. Армія РФ вбиває українців, зокрема дітей, нищить культурну спадщину. В різних регіонах України за час повномасштабного вторгнення було знищено близько 300 унікальних пам'яток культури. Частину з них неможливо відновити.

Показати масштаби руйнації та ще раз привернути увагу до подій в Україні вирішила культурологиня Наталія Настич. Вона створила серію розмальовок з обрисами знищених унікальних будівель у різних регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єдинороги, давній тризуб і портрет Шольца - українські митці створили символічні шеврони

"У цю війну мені болить не тільки за людей, яких Росія вбиває, за захисників, за життя, яке в нас намагаються відібрати, а і за будівлі. Історичні, красиві, старі будинки, церкви. Так, я вірю, що ми все відбудуємо. Є щось особливе в старих будинках. Ми відновимо їх стіни і архітектуру, але щось таке, що я не можу описати, вже не повернути. В нас намагаються забрати нашу історію. Тож я вирішила залишити згадку про них на папері. Я зробила розмальовку, яку можна завантажити і роздрукувати. Всі будівлі, які в ній є, повністю зруйновані, або суттєво пошкоджені", - написала Наталя.

Мисткиня зауважила, що серія розрахована, в першу чергу, на іноземців.

"План в мене був такий: продавати її на Етсі, щоб люди з інших країн бачили, яка гарна була Україна, а коли шукали в інтернеті фото, як вона насправді виглядала, знаходили й фото руйнації і ще раз бачили, що зараз відбувається в Україні. Як наші міста руйнує Росія. Хочу у такий ніби розважальний формат, ще раз нагадати про нас. Потім я вирішила продублювати ще й українською мовою назви для тих, хто з дітьми зараз знаходиться за межами України і не має доступу до українських розмальовок", - пояснила Наталія.

Авторка наголосила, що придбати малюнки можна у застосунку Paypal.

"Після покупки, покупець отримує файли 12 аркушів ( двома мовами) у двох форматах (PNG і PDF). Формат PNG я зробила для власників планшетів, ви можете завантажити і розмальовувати у Procreate. PDF для друку. Друкувати можна стільки, скільки потрібно, але звичайно, для особистого користування", - написала мисткиня.

Художник Олександр Ком'яхов продає з аукціону незвичний автограф. У примірнику коміксу "ТАТО" зробив малюнок однієї з героїв графічного роману - металевої відьми. В одній руці тримає серп, а в іншій - відрізану голову Путіна. Кошти від продажу малюнка віддадуть на ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «"Зруйновані або суттєво пошкоджені": культурологиня створила розмальовки зі знищеними пам'ятками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі