середа, 05 грудня 2012 12:39

"Розписав картон. Він дешевий і теплий" - художник про виставку графіки
13

Фото: Фото: Вікторія Хоменко

Учора в столичній галереї "Мистецький простір 365" показали нову виставку графічних робіт Дмитра Філатова. Серію графіки назвали лаконічно - "Картон-23".

Художник використовував лише картон, чорні та білі кольори. Відповідно в експозиції - 23 картини.

"Тут кожна робота сама за себе. Це такі емоційні шматочки з життя, - показує свої роботи Дмитро Філатов. - Образи на картинах прив'язані до конкретних людей. Наприклад, носоріг (показує на картину з підписом "Твой носорог ленив и натурален, скрывает похоть и то, что мертв"). Жартую. Наприклад, я малював себе, двічі зобразив доньку Катю. Там - незнайомка, а на цьому портреті - мама".

"Використовую картон. Це хороший матеріал для графіки. Так, він недорогий. Але це не було головним критерієм. Він теплий, гофрований. А в поєднанні з білим та чорним дає потрібний ефект. Особливість цих образів у їхній фотографічності та впізнаваності" - додає художник.

До кожної картини автор написав кілька рядків. У задумі ці кілька слів доповнюють візуальний образ. Наприклад, під зображенням дівчинки на стільчику "Я обвиняю мир в своем рождении... и неизбежной смерти." Або ж до картини групи "однакових" дівчат у білих сукнях лаконічне - "Они идут".

"Зазвичай спершу на думку приходив текст, а потім знаходив йому візуальне рішення. Біла фарба - це акрил, а чорна - туш" - пояснює Діма Філатов.

Посередині галереї - "гола конструкція". З десяток картонних коробок, заляпані фарбою. Кілька відер з фарбами та використані щітки і пензлі. Таким чином художник показав процес створення самих робіт.

"Не люблю проекти під гаслом "яке хрєнове життя", коли художники присвячують цьому свої картини. Ні. Тут є позитивні роботи. Є такі, які змушують задуматися або посміхнутися. Це ті емоції, якими я жив, поки малював цю серію робіт" - додає Діма Філатов.

За задумом галеристів "Мистецького простору 365" Діма Філатов кілька хвилин імпровізував білою фарбою на картоні під мелодії скрипки (Оксана Пінчук) та контрабасу (Олена Санжара).

"Думав, що до цього не дійде, - зізнається художник. - Щось поляпав, але це так, не справжнє...". У кінці закликав усіх взяти пензлі і домалювати на полотні щось своє.

Виставка триватиме до 23 грудня. Це остання експозиція галереї "Мистецький простір 365", як знаходиться по вулиці Констянтинівській 63/12 (вхід з двору). Відтепер вона буде працювати у "віртуальному" форматі. На сайті у вигляді панорам можна буде проглядати експозиції живопису, графіки, арт-об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «"Розписав картон. Він дешевий і теплий" - художник про виставку графіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі