Ексклюзиви
субота, 25 червня 2022 07:05

Продовжує "заробляти" й після смерті - не стало короля попмузики

У ніч на п'ятницю за європейським часом 25 червня 2009 року помер король попмузики 50-річний Майкл Джексон. Медики визнали причиною смерті передозування лікарськими засобами.

Майкл Джозеф Джексон народився 29 серпня 1958 року в американському Гері, штат Індіана. Він став сьомою дитиною з дев'яти. В інтерв'ю артист розповідав, що його батько був тираном, який знущався над дітьми морально й фізично. Якось серед ночі батько натягнув страшну маску на обличчя. Видаючи пронизливі крики, він забрався у вікно до Майкла, який уже спав. Таким способом Джозеф Джексон хотів привчити дітей закривати вікна перед сном. Після цього майбутнього короля попмузики мучили нічні жахіття: йому снилося, як його викрадають зі спальні. Ще 2003 року батько Джексона зізнався, що застосовував силу до дітей.

Батько привів Майкла на сцену: він об'єднав п'ятьох своїх дітей у музичний колектив The Jackson 5. З 1966-го по 1968 рік вони гастролювали на Середньому Заході. 1969 року підписали контракт зі студією звукозапису Motown Records. 1970-го їхні перші пісні відзначили на вищій сходинці американського чарту Billboard Hot 100. До 1984 року гурт випустив ще шість альбомів і гастролював з ними країною.

Автор: Reuters
  Батько привів Майкла на сцену: він об'єднав п'ятьох своїх дітей у музичний колектив The Jackson 5
Батько привів Майкла на сцену: він об'єднав п'ятьох своїх дітей у музичний колектив The Jackson 5

Паралельно з роботою в сімейному гурті Майкл випустив чотири сольні альбоми і декілька синглів, які здобули популярність. 1987 року артист знявся разом з вокалісткою Даяною Росс у мюзиклі "Дивовижний чарівник країни Оз". Під час зйомок познайомився з композитором Квінсі Джонсом, який згодом став продюсером найпопулярніших альбомів Джексона. Першим з них став Off the Wall (1979): він був розпроданий 20-мільйонним тиражем.

У листопаді 1982 року випустили альбом Thriller. Став найбільш продаваним альбомом у світі. Цей альбом тримався на вершинах хіт-парадів протягом рекордних 37 тижнів і приніс співаку вісім статуеток Grammy Awards.

Кліп на сингл Thriller потрапив у Книгу рекордів Гіннеса як найуспішніше музичне відео. Подібні роботи, які схожі на короткометражні фільми, стали фішкою Джексона.

"Місячну ходу" артист вперше показав на шоу Motown 25: Yesterday, Today, Forever 25 березня 1983 року. Трапилося це під час виконання пісні Billie Jean. Окрім нової хореографії, Джексон додав до концертів синхронне виконання танців і цим - відкрив епоху естрадних виступів. Тоді це спричинило фурор.

1984 року попспівак спільно з артистом Полом Маккартні записав пісню Say, Say, Say, яка моментально стала хітом. 1990-го Джексон отримав премію "Артист десятиліття MTV". 1991 року цю нагороду перейменували на честь музиканта.

З середини 1980-х зовнішність Джексона почала кардинально змінюватися. Його шкіра з кожним роком ставала світлішою, змінювалися форми носа, губ, підборіддя і вилиць. Артист офіційно підтвердив три пластичні операції: дві пластики носа і операцію, під час якої створили ямочку на підборідді співака. Решту він пояснював віком і дотриманням вегетаріанської дієти.

Автор: Reuters
  1991 року акторка Елізабет Тейлор під час церемонії нагородження Soul Train Music Award назвала Джексона "справжнім королем поп-, рок- і соулмузики"
1991 року акторка Елізабет Тейлор під час церемонії нагородження Soul Train Music Award назвала Джексона "справжнім королем поп-, рок- і соулмузики"

1991 року акторка Елізабет Тейлор під час церемонії нагородження Soul Train Music Award назвала Джексона "справжнім королем поп-, рок- і соулмузики". Цей титул закріпився за артистом.

До 1992 року співак випустив ще два альбоми: Bad і Dangerous. 1996 року він записав пісню-протест проти расової нерівності, американських цінностей і ідеології They Do not Care About Us. У Штатах сингл не піднявся в рейтингах вище 30-го рядку. У Європі очолив хіт-паради і отримав золоту сертифікацію.

З 1993 року по 2003-й Джексон презентував ще три пластинки. 2004 року випустив збірку пісень Michael Jackson: The Ultimate Collection, що складається з 5 дисків. До неї увійшли хіти музиканта і невидані пісні за 30 років музичної кар'єри. Окрім музики і танців, Джексон захоплювався кіномистецтвом. Він знявся у понад 20 фільмах, серед яких "Люди в чорному 2", "Місячна хода", "Привиди".

1994 року король попмузики таємно одружився з Лізою-Марією Преслі - донькою Елвіса Преслі. Подружжя розлучилося півтора роки по тому.

Автор: Reuters
  Джексон втрапив у скандал через те, що виніс новонародженого сина на балкон номера готелю в Берліні
Джексон втрапив у скандал через те, що виніс новонародженого сина на балкон номера готелю в Берліні

1996 року Джексон зареєстрував шлюб з Деббі Роу, яка колись працювала медсестрою. У пари народилися двоє дітей: син Принц Майкл Джозеф Джексон-молодший з'явився на світ 1997-го. Через рік дружина подарувала музиканту доньку Періс-Майкл Кетрін Джексон. 1999-го подружжя розірвало стосунки.

2002 року від сурогатної матері з'явилася на світ третя дитина артиста - Принц Майкл II. Джексон втрапив у скандал через те, що виніс новонародженого сина на балкон номера готелю в Берліні. Він перекинув дитину через перила і почав розмахувати нею перед фанами. Це відбувалося на висоті чотирьох поверхів. Після того, як знімки Джексона з сином опублікували, артист визнав поведінку жахливою помилкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знамените ранчо Майкла Джексона продали за $22 млн

2003 року Джексона обвинуватили в діях сексуального характеру по відношенню до 13-річного завсідника Neverland Гевіна Арвізо. Батьки підлітка стверджували, що хлопець разом з іншими дітьми спав в одній кімнаті зі співаком, який давав дітям алкоголь, а потім мацав їх. Артист спростовував ці обвинувачення і запевняв, що сім'я Арвізо вимагає гроші. 2005 року Джексона виправдали.

Схоже обвинувачення було ще 1993 року. Тоді батько 13-річного Джордана Чандлера заявляв, що Джексон змушував його сина торкатися до своїх геніталій. Джордан дружив з музикантом і часто бував у нього на ранчо. До суду справа не дійшла. Сторони уклали мирову угоду, а співак виплатив сім'ї Чандлера $22 млн. Після смерті співака Джордан зізнався, що батько змусив обмовити артиста заради грошей.

Вранці 25 червня 2009 року за місцевим часом артист перебував в орендованому будинку в Лос-Анджелесі. Особистий лікар співака Конрад Мюррей зробив йому укол пропофолу і пішов. Через 2 год. побачив Джексона на ліжку з широко розкритими очима і ротом. Намагався реанімувати його. Спроби були марними. Мюррей викликав швидку. Артиста доставили до однієї з лікарень Лос-Анджелеса з "повною зупинкою серця". Причиною смерті визнали передозування лікарськими засобами.

Лікаря Джексона позбавили ліцензії на медичну практику і визнали винним у ненавмисному вбивстві. За це його відправили до в'язниці на чотири роки.

Автор: Reuters
  7 липня 2009 року в Лос-Анджелесі попрощалися з Майклом Джексоном
7 липня 2009 року в Лос-Анджелесі попрощалися з Майклом Джексоном

7 липня 2009 року в Лос-Анджелесі попрощалися з Майклом Джексоном. Церемонія прощання почалася з сімейної служби в Залі Свободи в меморіальному парку Форес-Лаун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майкл Джексон очолив чарти з незвичною піснею

Новина про смерть Джексона спровокувала попит на його альбоми. Thriller став лідером рейтингу iTunes. Продажі дисків зросли в 721 раз. Його дохід 2020-го становив $48 млн.

Американський співак Майкл Джексон очолив список померлих зірок із найбільшими прибутками. У переліку з 13 прізвищ - два нові. Це репер Juice WRLD, який помер у грудні 2019-го, та баскетболіст Кобі Браянт, який загинув під час аварії вертольота у січні торік.

Зараз ви читаєте новину «Продовжує "заробляти" й після смерті - не стало короля попмузики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі