Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 21:06

Довелось додавати стільці й показувати "Кіборги" тричі

Довелось додавати стільці й показувати "Кіборги" тричі
Кінотеатр, в якому вперше показали "Тіні забутих предків", розвалився. Фото - Facebook

"Картину Ахтема Сеїтаблаєва "Кіборги" довелось показати тричі. Приміщення не вміщувало всіх бажаючих. Доставили два додаткових ряди зі шкільних стільців. Глядачі реагували мовчки, дехто плакав, аплодували до кінця титрів, - розповідає прес-секретар кінофестивалю "Молодість", Анастасія Пугач, 26 років.
З 19 по 22 грудня пройшли Дні українського кіно у Верховині на Івано-Франківщині. Показали 7 нещодавніх українських прем'єр у приміщенні тамтешньої школи.
"Раніше у Верховині був кінотеатр. Там вперше показали знакові українські фільми "Білий птах із чорною ознакою" Юрія Іллєнка і "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Його знімали в цьому селищі. Кінотеатр розвалився. Найближчий за дві години їзди у Івано-Франківську. Мешканці не мають змоги поїхати. Про "Дні кіно" знають всі місцеві, з ким спілкувались. Перепитують, чи фестиваль щорічний. - продовжує Анастасія. - Найбільше молоді зібрала комедія "Дзідзьо Контрабас". Влаштували конкурс на краще запитання. Перемогла 17-річна Христина П'ятнюк, що планує стати журналістом. Запитала, чому в сцені похорону Дзідзьо заспівав "Многая літа". Виявилось, що знав лише одну, яку виконують на урочистостях. Наступний показ плануємо зробити також у селищах на Харківщині. Отримали листа з невеличкого селища з Харківщині, просять до них приїхати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У салоні залишились ми з дідусем, кондуктор і червоний шматок пальта", - фіналіст "Новели по-українськи"

"Якщо хочемо виховати патріотичну молодь і протистояти страшній російській пропаганді - потрібно відновлювати кінотеатри в українській глибинці, - розповідає директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 67 років.

За 4 дні фестиваль відвідало біля подивились 3 тис. глядачів.

"Коли починали "Дні кіно" 15 років тому - не було нових українських фільмів. Показували класику. Сьогодні завдяки підтримці держави вони з'являються. Важливо, щоби їх побачили не лише жителі великих міст. Сьогодні половинна українців не має в своєму населеному пункті кінотеатрів. Доступу до будь-яких творів мистецтва. У місті Кременець, на Тернопільщині,яке значно більше за Верховину, - за радянських часів було 4 кінотеатри. Зараз жодного. Закривались через застаріння обладнання. Плануємо проводити "Дні кіно" по всій Україні".

У Верховині також показали комедію "Припутні" українсько-словацьку кримінальну драму "Межа", фільм-казку "Сторожова застава", історичні драми "Червоний", "Чужа молитва".

Майдан найбільше вплинув на кіно, - вважає директор "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська-Люта.

Зараз ви читаєте новину «Довелось додавати стільці й показувати "Кіборги" тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі