вівторок, 05 лютого 2013 16:20

Премію президента України "Книжка року" отримала збірка поезій "Закляте залізо"

  Обкладинка книги
Обкладинка книги

В Держкомтелерадіо відбулося засідання Комітету зі щорічної премії Президента України "Українська книжка року". Шляхом таємного голосування було визначено кращі видання 2011-2012 років.

У номінації "За видатні досягнення у галузі художньої літератури" премію присуджено книзі поезій Леоніда Череватенка "Закляте залізо" (видавництво "Дух і літера"). Всього у цій номінації було подано 19 художніх творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.

У номінації "За вагомий внесок у розвиток українознавства" переможцем серед 27 претендентів визнано видання "Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ - початку ХХ століття" (автор-упорядник - Олесь Пошивайло, видавництво - Національний музей-заповідник українського гончарства). Альбом присвячено найбільшій і найкоштовнішій у світі колекції глиняних мальованих мисок, виготовлених гончарами всесвітньовідомої столиці українського гончарства - селища Опішного Полтавської області.

У номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління" нагороджено книгу Петра Саса і Генуте Керкіне "Хотинська битва 1621 - битва за центральну Європу" (видавництво "Балтія-Друк"). Це масштабний міжнародний проект, створений за участю української і литовської сторін. В альбомі вперше в Україні опубліковано фрагменти воєнних щоденників самих учасників Хотинської битви, фото маловідомих експонатів з музейних фондів Туреччини, Польщі, Литви, України тощо.

Загалом же у конкурсному відборі взяло участь 69 видань із 49 видавництв та видавничих організацій України.

Зараз ви читаєте новину «Премію президента України "Книжка року" отримала збірка поезій "Закляте залізо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі